Uşak’ta Çölyak ve PKU El Ele Derneği üyeleri, son dönemlerde glutensiz ürünlere gelen zamlar nedeniyle yeterince beslenemiyorlar. Son dönemlerde gelen zamlarla birlikte, 250 gramlık glutensiz ekmeğin fiyatı 38,40 TL ila 70 TL arasında satılıyor. Dernek Başkanı Ömre Ümran Aydın, devletin verdiği ilaç desteği adı altındaki paranın sadece aylık 169 TL olduğunu ve bununla ancak 1 kilo un ve 2 atıştırmalık alındığını ifade etti.

Uşak’ta Çölyak ve PKU El Ele Derneği üyeleri, son dönemlerde glutensiz ürünlere gelen zamlar nedeniyle yeterince beslenemiyorlar. Son dönemlerde gelen zamlarla birlikte, 250 gramlık glutensiz ekmeğin fiyatı 38,40 TL ve 70 TL arasında satılıyor. 1 kilogram glutensiz unun fiyatı da 68 TL'den başlıyor ve kalitesine göre 140 TL’ye kadar satılıyor. Simit gibi sürekli tüketilen glutensiz küçük atıştırmalıklar ise 10 ila 30 TL arasındaki fiyatlardan satılıyor. Fakat gelen zamlarla birlikte alım gücü düşen çölyak hastalarına devletin verdiği destek ise, yıllardır değişmedi. İlaç desteği adıyla çölyaklı vatandaşlara verilen devlet katkısı, aylık 169 TL. Zaman zaman Uşak Belediyesi ve diğer kurumların verdiği un destekleri oluyor, fakat bunlarda belli dönemlerde olduğu için süreklilik arz etmiyor.

Belediye ve benzeri kurumların günlük ekmek veya haftalık un verme gibi bir durumu olmadığı için çölyak hastaları, 169 TL’nin üzerine, kendi imkanlarıyla beslenmek zorundalar. Devletin verdiği destekleri artırması gerektiğini ifade eden Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği Başkanı Ömre Ümran Aydın, “Devletin verdiği destek şu anda yeterli gelmiyor. Çünkü yaklaşık 30 yıl boyunca 78 TL’lik bir destek vardı, sonra bu rakam 110 TL oldu ve birkaç yıl önce de 169 TL olarak rakam güncellendi. Fakat her şeye yüzde 200’ün üzerinde zam geldi ve şimdi bu para yetmiyor” dedi.

ÖMRE ÜMRAN AYDIN: YAŞADIĞIMIZ SORUNLARI CUMHURBAŞKANI DANIŞMANINA BİLDİRDİK

Çölyak hastalarının pahalılıkla ilgili ve devlet desteğinin yetersizliğinden dolayı yaşadığı sorunları kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir danışmana ilettiklerini ifade eden Aydın, “Çölyak hastalarının yaşadığı sorunlar sadece ekmek ve unla sınırlı değil. Bizimde canımız herkes gibi makarna istiyor. Bazen makarna olmuyor ve bizim gibi yetişkinlerin de canı atıştırmalık çekiyor. Kaldı ki çölyaklı çocuklar bizim gibi dayanıklı olmazlar. Onların durumu bize göre daha zor. Arkadaşları, kardeşi veya kuzeni gönlünce yiyip içerken, onlar yutkunuyor. Neden? Çünkü atıştırmalıklar da olmuş zaten bir dünya para. En basiti bir simit dahi yiyemiyorlar ve annesi evde kendisi yaparsa anca yiyor. Bir simit 10 TL oldu.  Glutensiz makarna ve eriştelerin fiyatlarının yanına varılmıyor. Hadi en düşük 50 TL ekmek alsan makarna yemiyim diyorsun” dedi. Devlet desteğine değinen Aydın, “Devlet desteği yıllarca 78 TL’ydi. Sonra 110 TL oldu ve sonra belli bir dönemde 169 TL yapıldı. Şu anda her şeyin fiyatı, 2’ye katlandı ve çölyak ödemeleri hala aynı ve hiçbir hareket yok. Bununla ilgili taleplerimiz oldu, milletvekillerine bu durumu ifade ettik. Geçtiğimiz günlerde Tekeşoğlu Konağı’nda konuyu, Cumhurbaşkanı Danışmanına bildirdik” diye konuştu.

Uşak'ta 9 ay sonrasına verilen hastane randevuları, vatandaşı özel hastaneye yönlendirdi Uşak'ta 9 ay sonrasına verilen hastane randevuları, vatandaşı özel hastaneye yönlendirdi

EN AZ BİN 500 TL İLE 2 BİN ARASINDA BİR RAKAM OLMALI

Uşak Belediyesi gibi Türkiye’deki bir çok belediyenin sosyal destek çalışmaları kapsamında dönem dönem çölyak hastası vatandaşlara yönelik un dağıtımı yaptığını hatırlatan Ömre Ümran Aydın, verilen desteğin değerini ve kıymetini her zaman bildiklerini, fakat bu katkıların tüm yıl yetecek düzeyde olmadığını belirtti. Aydın, “Belediye yönetimleri, incelik ve sosyal sorumluluk örneği göstererek bizlere destek veriyorlar. Onların bu desteklerini göz ardı edemeyiz ve şimdiye kadar yaptıkları için teşekkür ediyoruz. Fakat bu destekler bazen verilen maddi ilaç yardımının önüne geçiyor diye düşünüyoruz. Çünkü şöyle bir algı var, sanki belediyelerin verdiği destekler var ve bu çölyak hastası kişilere yetiyor. Belediyelerin verdiği destekler belki yılın 1 veya bilemedin 2 ayı anca yeter. Geriye 10 ay var. O zaman bu insanlar ne yiyecekler. Çoğunun da maddi durumu iyi değil ve geçim sıkıntısı çekiyorlar. Son zamlardan sonra ürünlerin fiyatlarına bakılırsa en azından bin 500 ila 2 bin TL ilaç desteği adı altında yardım olmalı. Zaten bu çocuklar piyasadaki sucukları ve sosisleri yiyemiyor. Bunların da bir nefsi ve canı var. Örneğin ben 3 gündür hastaneydim ve meyvelerle idare ettim. Kendi karnımı doyuramadım. Uşak’ta 700’e yakın çölyak hastası var” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim