Uşak Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Özden, son dönemlerde artan süt fiyatlarının tarımsal girdi maliyetlerinin yükselmesinin hayvancılıktaki döngünün kırılmasıyla ilgili olduğunu belirterek, “Bir diğer sorun da hayvancılıkta ekonomik döngünün kırılması ve damızlık süt hayvanlarının kesimhanelere gitmek zorunda kalmasıdır. Bunun sonucunda süt arzı azalmış ve süt fiyatları artmıştır. Bunun yanı sıra karkas et 95 TL’den 125 TL gibi rakamları görmüştür” dedi. Uşak Ticaret Borsası Meclisi Başkanı ve aynı zamanda AK Parti Uşak İl Başkan Yardımcısı olan Ömer Özden, geçtiğimiz gün kentteki bir grup gazeteciyle buluştu ve burada bazı açıklamalarda bulundu. Özden, tarımsal üretimin artması ve hayvancılığın gelişmesi için bir dizi projeyi hayata geçirdiklerini öne sürdü.
ÖZDEN: GES’LERİN YAYGINLAŞMASIYLA MALİYETLER AZALIR
Özden, “Banaz Büyükoturak köyünde safran soğanı dağıtımı, Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi’yle ortaklaşa yürüttüğümüz proje kapsamında yaptık. Bölge tarımsal ekonomisine katma değer yaratacağını düşündüğümüz projede, Ekim ayında ilk safranların hasadı gerçekleşti. Burada projede çalışanların arzu ve isteklerini motive etmek amaçlanıyor. Yine alternatif destek ile adlandırdığımız bir diğer projemiz de ceviz yetiştiriciliğidir. Bunu Uşak Üniversitesi’ndeki hocaların da desteği ile üreticilerimize aktarma imkanı bulduk. Bu da bizi motive eden bir süreç” dedi.
GES projeleriyle ilgili çalışmaları olduğunu da söyleyen Özden, “Ayrıca hayvancılık için büyükbaş hayvancılık işletmelerine EPDK tarafından lisanssız elektrik üretim izni verilmesi ve işletmelerin çatılarına GES kurulması için projeler geliştirdik. İlgili bakanlıklar ve TOBB nezdinde bu projelerin rasyonelliğini değerlendiriyoruz. Tarımsal sulamada önemli maliyet teşkil eden elektrik giderleri için işletmenin büyük maliyetlerden kurtulması için GES santrali için ilgili bakanlıklarla temastayız” ifadesini kullandı.
“HAYVANCILITA EKONOMİK DÖNGÜ KIRILDI”
“Küresel iklim değişikliği her geçen gün kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Bu konuda tarım ve hayvancılık doğrudan etkileniyor” diyen Özden, şöyle devam etti: “Tarımda birim başına metrekare üretim miktarı azılıyor ve hayvancılık bundan olumsuz etkileniyor. Tarımsal girdi maliyetleri birim başına arttı. Bu da hayvancılık sektöründeki bir çok sektörü olumsuz etkiliyor. Ukrayna ve Rusya savaşı nedeniyle artan gübre fiyatları üretimi olumsuz etkilemiş ve maliyetleri artırmıştır. Akaryakıt fiyatları da maliyetleri etkiledi. Bir diğer sorun da hayvancılıkta ekonomik döngünün kırılması ve damızlık süt hayvanlarının kesimhanelere gitmek zorunda kalmasıdır. Bunun sonucunda süt arzı azalmış ve süt fiyatları artmıştır. Bunun yanı sıra karkas et 95 TL’den 125 TL gibi rakamları görmüştür. Yine süt fiyatları da yükselmiş ve gıda enflasyonunda etki yapmıştır. Önümüzdeki yıl maliyetlerde stabil bir duruşu ümit ediyoruz.”