MHP ve İYİ Parti arasında yerel seçim önü ilginç bir ittifak önerisi ortaya atıldı. MHP’den daha önce de gelen bir ittifak önerisi vardı ve bunu İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener reddetmişti.
Aradan epey bir süre geçti, 14 ve 28 Mayıs seçimleri geçti, 6’lı masa dağıldı ve İYİ Parti Genel Başkanı Akşener de keskin çizgilerle, ortak hareket ettiği partilerle yollarını ayırdı diyebiliriz.
Bana göre benzer durum MHP için de geçerli ve Cumhur İttifakı’nda da henüz adı konmamış ve sessiz sedasız giden bir ayrışma süreci yaşanıyor.
MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin İYİ Parti’ye yaptığı bu çağrının altında böyle bir kırılmanın etkili olduğunu düşünüyorum.
MHP ve İYİ Parti ittifak yapabilir mi?
Neden olmasın!
Bu cevabın doğrulunu teyit için Devlet Bahçeli’nin 7 Haziran 2011 günü Uşak mitingini dinlemek yeterli. Mitingde Bahçeli’nin kullandığı şu ifadeyi paylaşalım:
“Uşak'ta açık ve net olarak söylüyorum. Bu paket AKP'nin paketi değildir. Bu paket milletimizin mensuplarının ödedikleri vergilerle devletin oluşan gelirinden bir bölümünün yoksullara aktarılması için sosyal yardım ve dayanışma fonuna verilen bir gelirden yakacaktı, yiyecekti, yeşil karttı diye yoksulları sahiplenmeyi öngören bir uygulamadır. Paketi alın, oyunu bozun, vurun tokadı gitsin hepsine.”
Bugün birlikte hareket edenler, yarın ayrı düşebilirler ve sadece siyasette değil, ticarette ve insan ilişkilerinde bu tip durumlar sık sık yaşanır.
İYİ PARTİ VE MHP İTTİFAKINDA UŞAK’TA TABLO NASIL OLUR?
İYİ Parti ve MHP’nin ittifakında Uşak’ta tablo nasıl olur?
Her 2 partinin tabanını Ülkücüler oluşturuyor ve hepsi bir birini tanıyor. Fakat seçim sandığında Ülkücü oylar İYİ Parti ve MHP arasında bölünüyor.
14 Mayıs 2023 seçimlerine bakacak olursak, sadece Uşak Merkez’de İYİ Parti ve MHP’nin toplam aldığı oy miktarı 50 bin 58 olarak karşımıza çıkıyor. Buna Zafer Partisi ve benzeri milliyetçi partilerin yerel seçimdeki oylarını da eklediğimizde rakam 55 bini çok rahat buluyor.
Eğer Uşak’ta Ülkücü camia bir partinin çatısında seçime giderse, kazanma ihtimalleri yüksek. Hatta bundan sonraki genel seçimlerde de tıpkı CHP’nin bir kemik vekili olduğu gibi Uşak’ta da MHP veya İYİ Parti’nin çatısını oluşturacağı olası bir ittifakta 1 vekil mutlaka çıkar.
Gördüğüm, kadarıyla, burada belirleyici olan Genel Merkezler oluyor.
Bana göre; Ülkücü hareketten beslenen 2 siyasi parti olası bir ittifak yaparsa, Türkiye genelinde yerelde ve bir sonraki seçimde de genel manada başarılı olma ihtimali, şu günün şartlarında yüksek.
26 Ağustos’ta bakalım neler olacak?