AK Parti Uşak Belediye Başkan adayı Mehmet Çakın, hafif raylı sistemle toplu ulaşım projesiyle ilgili bilgiler verdi. Kentte trafiğin her geçen gün yoğunlaştığını ve bunun otopark, çevre ve yakıt maliyeti noktasında ciddi sorunları ortaya çıkardığını belirten Mehmet Çakın, sadece bugünün değil, gelecekteki problemlere de çözümler geliştirdiklerini kaydetti.
HALKIN YOĞUN KULLANDIĞI ALANLARA ÖNCELİK VERİLECEK
Hafif raylı sistemin Uşak için önemli bir ihtiyaç haline geleceğini kaydeden Mehmet Çakın, “Uşak, araç sayısı bakımından oranlamaya göre Türkiye’deki yoğun iller arasında yer alıyor. Trafik ve otopark problemi ciddi anlamda, herkesin gördüğü ve mutlaka çözüme kavuşması gereken bir konu. Bizim hafif raylı sistem projemiz 3 etap şeklinde olacak ve ilkini Bölme yolu-tren garı-dörtyol-hastane-adliye-havalimanına hizmet verecek şekilde geliştireceğiz. Bu sayede kent merkezi ile yeni hastane, adliye ve emniyet müdürlüklerinin bulunduğu bölgeyle bir köprü kuracağız. Ayrıca söz konusu güzergahta halkımızın özellikle hafta sonlarında yoğun bir şekilde ziyaret etti alışveriş merkezleri de bulunuyor. Bu alanlarda yaşanacak önemli bir otopark sorunu ortadan kalkacak ve havalimanına ulaşım da çok kolay hale gelecek” dedi. Mehmet Çakın, hafif raylı sistemin ikinci etabının kent merkezini ve üçüncü etabın da üniversiteyi baz alacağını dile getirdi.
MALİYETİ ÇOK DÜŞÜK OLACAK VE KAYNAKLAR İSRAF EDİLMEYECEK
Hafif raylı sistemle ilgili zaman zaman sosyal medya üzerinden veya bire bir sohbetlerle çeşitli eleştiriler aldığını ve bazı kişilerin maliyet noktasına takıldıklarını söyleyen Mehmet Çakın, “Bizim ortaya koyacağımız projemiz, belediyemize hiçbir yük getirmeyecek ve çok ucuza bu işi çözeceğiz. Hükümetimizin ortaya koyduğu Ankara ve İzmir hızlı tren hattı var ve Uşak da ara duraklardan birisi. Bu hat hizmet vermeye başlayınca, Bölme ve havalimanı arasında bulunan demiryolu hattımız, belediyeye devrolacak. Bunun için Ulaştırma Bakanlığı ile gerekli görüşmeler yapıldı ve devir işleminin ardından biz bu yolumuzu hafif raylı sistem için kullanacağız. Sadece elektrik hattı, duraklar ve araç temini yapacağız. Kamulaştırma veya her hangi bir hat döşeme işlemine gerek kalmayacak. Zaman zaman maliyet noktasında bazı eleştiriler geliyor ve gerekli bilgileri verdiğimizde vatandaşımız bu işin olabileceğini daha net anlıyor” diye konuştu.
“İSMETPAŞA CADDESİ VE BOĞAZ KÖPRÜSÜ İÇİN DE GEREKSİZ YATIRIM DEMİŞLERDİ”
Hafif raylı sistem için muhalefetin gereksiz yatırım olduğu yönünde bir algı oluşturmaya çalıştığını ve bunu yersiz bulduğunu söyleyen Mehmet Çakın, şöyle devam etti: “15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin ardından adı, 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü olan birinci köprü için de muhalefet edenler ve bunu gereksiz görenler olmuştu. Hatta o dönemde bazıları bu projenin İstanbul’un başına gelecek en büyük felaket olduğunu dile getirmişlerdi. Çok uzağa gitmeyelim ve ilimiz Uşak’a bakalım. Merhum belediye başkanlarımızdan Hakkı Yağcı da İsmetpaşa Caddesi’ni inşa etmek istediğinde, ‘Neden bu kadar büyük bir cadde yapıyorsun. Burada tayyare mi uçuracaksın?” tarzında eleştiriler ortaya atılmıştı. Aradan yıllar geçti ve bugün İstanbul’daki birinci köprü yetmez oldu ve hükümetimiz yeni geçitler ve köprüler yaptı ki buna rağmen ihtiyaçlar hala bitmiyor. Uşak’ta da mevcut caddemiz talebe yanıt veremez hale geldi ve bizler alternatif noktalar oluşturmaya başladık. Bu açıdan düşünüldüğünde hafif raylı sistem projesi, Uşak’ın geleceğine fayda sağlayacak büyük çalışmalardan biri olacaktır. Bu projenin hayal olduğunu söyleyenler, bizi haksız yere eleştirenler veya onların çocukları, bize dua edeceklerdir” .
Editör: TE Bilişim