Ekonomi

Kurbanlık hayvanları keserken strese sokmaktan kaçının

Uşak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özgür Uğur, kurban satıcıları ve kesenlere önemli tavsiyelerde bulundu. Uğur, kurbanlıkların strese sokulmamasını istedi.

Abone Ol

Uşak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özgür Uğur, kurban satıcıları ve kesenlere önemli tavsiyelerde bulundu. Uğur, “Özellikle sığırlar mutlaka ehil kişilerce yatırılarak sıkıca bağlanmalı, yatırma ve bağlama sırasında hayvanlara eziyet edilmemeli, bu esnada çarpma ve vurmalara karşı dikkatli davranılmalıdır.  Kurbanlık hayvanlarda stres yaratacak kötü muamelelerden kaçınılmalıdır” dedi.

Uşak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Özgür Uğur, kurban kesecek olan vatandaşlara sağlık açısından önemli tavsiyelerde bulundu. Kurbanlık satanların ve satıcılar kadar alıcıların dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu belirten Uğur, hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların bulunduğunu ve bunlara bilimsel olarak “Zoonoz” ismi verildiğini kaydetti.

Uğur, "Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar ki biz bunlara Zoonoz’lar diyoruz; Halk sağlığını etkilemelerinin yanı sıra hayvanlarda önemli verim düşüklüklerine ve ölümlere yol açarak ülke ekonomisi açısından da önemli kayıplara neden olmaktadır" dedi.

Kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken konulara değinen Uğur, şöyle konuştu: “Seçilecek hayvanların vücut yapılarının iyi, tüylerinin parlak olması, çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış olmaması gerekmektedir. Dış görünümü canlı olmayan, salya, burun akıntısı, pis kokulu ishal olan, vücudunda yara, şişlik, ödem olan hayvanlar satın alınmamalıdır. Hayvanların kulak küpeleri kulaklarında olmalıdır. Hayvanların nereden geldiği bilinmelidir. Bunun için ilk iş satıcıdan hayvanın nereden geldiğini ve hangi işletmelerden geçtiğini gösteren hayvanın kulak küpe numarası ile uyumlu hayvan pasaportunun istenmesi, başka il ve ilçelerden gelen hayvanlardan ise yurt içi Veteriner Sağlık Raporunun gösterilmesi istenmelidir” dedi.

“Kurbanlık hayvanlar kesime kadar evde ya da kesimhanelerde uygun şartlarda barındırılmalı, aşırı sıcak, kapalı ve havasız yerlerde ya da tamamen aşırı rüzgar ve yağış alan yerlerde barındırılmamalıdır” diyen Uğur, şöyle devam etti: “Kurbanlık hayvanlar kurbana 1 gün kala fazla beslenmemeli, evlerdeki yemek ve mutfak artıkları verilmemeli, aşırı yemlemeden kaçınılmalı, az miktar da kaliteli kaba yem dediğimiz kuru ot ve yonca kurusu verilmeli, hayvanların önünde her zaman temiz içme suyu bulundurulmalıdır. Kurbanlık Kesim Yerlerine Götürülürken ve Kesim Esnasında İse; Kesim öncesi kurbanlık hayvanlara 12 saat süresinde yem ve ot verilmemeli, içebildikleri kadar su verilmelidir.  Kurban hizmetleri komisyonunun izin verdiği kesim yerlerinde Veteriner Hekim gözetiminde kesim yaptırılmalıdır. Bu mümkün değilse eğer; Kesim yerlerinde yeterli ve tazyikli su bulundurulmalı, kesilen hayvanları asmak için gerekli düzeneğin kurulmuş olması gerekmektedir. Özellikle sığırlar mutlaka ehil kişilerce yatırılarak sıkıca bağlanmalı, yatırma ve bağlama sırasında hayvanlara eziyet edilmemeli, bu esnada çarpma ve vurmalara karşı dikkatli davranılmalıdır.  Kurbanlık hayvanlarda stres yaratacak kötü muamelelerden kaçınılmalıdır.”