Uşak’ta faaliyet gösteren Kalfa Tekstil, AR-GE ve modayla üretimi ve ihracatı artırdı. Dünyanın her noktasına yöresel desenli kilimler yapan işletme, ABD’den de Kızılderili motifli kilim siparişleri aldı.
Uşak’ta büyük babası ve büyük annesinin çorap eskilerini ayrıştırarak başladıkları işi, Güzel Sanatlar Tekstil Tasarımı ve Makine Mühendisliği mezunu torunları, bambaşka bir boyuta taşıdı. İkinci kuşaktan sonra üretimi torunlar yönetmeye başladı. Firma, bilgi ve güzel sanatların işin içine girmesiyle büyüme trendi yakaladı.
Torunlarla birlikte ARGE ve modayla büyüyüp gelişti
1960’ta Ali ve Nazife Kalfa çiftinin çorap çözgüleri toplayarak başladıkları, tekstil sektörü her 10 yılda bir aşama atladı. İlk olarak çorap ve tekstil eskilerini köylerden toplayan Kalfa çifti, bu ürünleri iplikçilere satmaya başladı. Bu şekilde geri dönüşüm işine başlayan Kalfa çifti, zamanla işlerini büyüttü ve tekstil tarağı alarak iplik yapmaya başladı. Kalfa Tekstilde, işleyişi Ali Kalfa’nın oğulları Ramazan, Uğur ve Cengiz sürdü. 2002’dene sonra İtalya’dan alınan tezgahla birlikte kilim de üreten firma, bu alandada önemli işler yaptı.
Çocukları işleri devam ettirdi
2012’de, Kalfa kardeşler, işlerin sevk ve idaresini kendisinden sonra gelen çocuklarına bırakma kararı aldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü’nü bitiren Yunus Emre Kalfa, okulu bitirdiği dönemde babası ve amcalarının işletmesinde çalışmaya başladı. Yunus Emre Kalfa, moda ve ARGE'ye önem verdi.
Yunus Emre Kalfa’nın makine mühendisi olan kardeşi Erdem Kalfa da bir süre sonra işleyişin içinde yer almaya başladı. Çizimleriyle moda ürünler ortaya koyan Yunus Emre Kalfa, işlerin büyümesine vesile oldu. Normalde 3’üncü kuşakta batan işletmelerin tersi bir durum, Kalfa Tekstil’de görüldü ve firma şu anda aylık 80 bin metrekare üretim yapıyor. İşletmede 30’a yakın çalışan ve 8 tezgahta çalışmalar sürüyor.
ABD’ye Kızılderili ve Rusya’ya da Maşa ve Koca Ayı
Kalfa Tekstil’in yöneticilerinden Yunus Emre Kalfa, Şili ve Peru’ya kadar bir çok ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi. Rusya, ABD, Almanya, Fransa, Ukrayna ve Portekiz gibi ülkelere satış yaptıklarını belirten Yunus Emre Kalfa, yöreye özgü ürünleri özüne sadık kalarak yaptıklarını ifade etti. Rusya’dan Moskova yöresinde kullanılan desenlere özgü tasarım istendiğini belirten Yunus Emre Kalfa şöyle konuştu:
“Rusya’dan daha önce bir firma Maşa ve Koca Ayı desenli kilim istemişti. Benzer şekilde Afrika’dan da 6 hayvan figürlü talepler oldu. Daha önce ABD’den de Kızılderili topluma özgü motifler istenmişti. Bu ürünlerin hepsini Uşak’ta yaptık ve gönderdik. Yerli partnerlerle de çalışmalar yapıyoruz. Bazen fuarlar için sayılı ürünler yaptıranlar da oluyor. Onları da desenlere göre yapıyoruz ve bizim için büyük ve küçük müşteri diye bir kavram yok. Müşterinin hepsini velinimet olarak görüyoruz. Kimseyi küstürmeden bu işi yapmaya çalışıyoruz. Buradaki ürünlerin motiflerini ben tasarlıyorum ve kardeşim de makine kısmıyla ilgileniyor. Amacımız işletmemizi daha üst noktalara taşımak”.
HABER: ALİ ARASLI///