Ocak enflasyonunun moralleri bozduğunu belirten gazeteci Erdal Sağlam, piyasada 2 yıldır süren ekonomik programa rağmen yıllık enflasyonun hala yüzde 42 olduğunu ve 40’ın altına Mart’ın sonunda ancak inebileceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istikrar için atılacak adımlara izin vermediğini dile getiren Erdal Sağlam, Merkez Bankası ve Mehmet Şimşek’in yeni bir hikaye yazamadığını kaydeden Erdal Sağlam, 2001’deki programla kıyaslanamayacak ve güven vermeyen bir programın uygulanmak istendiğini aktardı.
Mevcut idari sistemle enflasyonun tek haneye inmesinin imkansız görüldüğünü belirten Sağlam, yabancıların halen Türkiye’den para kazandığını ve faiz düşüşünün kurları düşük seyrettirdiğini ve bunun da 3 ila 5 ay sonra sonuna gelineceğini vurguladı.
TÜRKİYE’NİN YENİ BİR EKONOMİK HİKAYEYE İHTİYACI VAR
Yeni ekonomik programın mevcut hükümetle pek mümkün görülmediğini dile getiren Sağlam, toplumsal desteğin iyice zayıfladığını ve siyasi gerginliklerin moralleri bozduğunu aktardı.
Ocak’taki yüksek enflasyon, dış ticaret açığı ve lüks tüketim ürünlerinin ithalatının arttığını anlatan Sağlam, Kur Korumalı Mevduattan dönüşlerin olduğunu fakat yabancı para mevduatının artışının bir işaret olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Dolarizasyona yeniden dönüşün olduğunu söylemek için erken olduğunu belirten Sağlam, şöyle devam etti;
“Yabancılar enflasyonda 30 rakamına kadar inileceğini bekliyordu. Enflasyonda yılsonu için 27-28'li rakamlar var ve bu rakamın 30’un üzerine revize edildiğini görebiliriz. Piyasa beklenti anketlerinde yüzde 27 gibi bir tahminde bulunuyorlardı.”
“EKONOMİK PROGRAM NEDEN BAŞARISIZ OLDU?”
Enflasyon ve faiz beklentilerinin yükselmeye devam ettiğine değinen Sağlam, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Nas ekibini yanında tuttu ve Mehmet Şimşek’in ne zaman gönderileceği konuşuldu. Faiz artışları çok düşük başladı ve bunun böyle olmadığını hep söyledik. Kamu harcamalarında ciddi tasarrufa gidilmesi gerekiyordu. Gayrimenkul ve rant vergisine izin verilmedi. Borsa ve nereden buldun yasası çıkacaktı ve bunlara izin verilmedi. Bütçe sadece zam ve vergi artışlarıyla iyileştirilmeye çalışıldı.”
REEL SEKTÖR KARŞILIKSIZ ÇEKLERE RAĞMEN İKİNCİ YARIDAN UMUTLUYDU
Yabancıların raporları Dolar / TL kurunun yükseleceğine yönelik. Yüksek faizle gidiyorlardı ve yabancılar kurun bir miktar yükselmesini raporlamaya başladılar. Merkez Bankası önceki gün 1,6 milyar dolar gibi rezerv müdahalesi yaptı ama yeterli değil. Aylık yüzde 1’i geçen kur artışlarına artık razı mı olunacak? Kur artışı yüzde 1’i geçtiğinde yüzde 21 ve hatta yüzde 25’in hayal olacağını kabul edeceğiz. Kritik noktalardan biri reel sektöre dişinizi sıkın ve ikinci yarıdan itibaren rahatlayacaksınız dediler. Reel sektör karşılık çeklere rağmen direndi ve bunun sebebi de buydu.