İLGİLİ VLOGU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ... (DOĞADA GEÇEN BİR GÜN, DANA PÖÇ VE KARINCALARIN YUVASININ YANININ ÇÖPLÜĞE DÖNÜŞÜ)
Uşak’ta kent merkezine yakın olan kısıtlı yeşil alanlara dökülen inşaat molozları yer yer dikkat çekiyor. Önceki gün Karaağaç Çamlığında vlog çekimi yaparken, manzara fotoğrafı çekmek ve görüntü almak istedim. Fakat görülen manzara pek de iç açıcı değildi. Kış mevsimi doğanın dinlenmeye çekildiği ve bahara kadar deyim yerindeyse durağanlaştığı bir dönem ve bu zaman diliminde karıncalar da kış nedeniyle yuvalarına çekilmiş durumdalar. Karıncaların yuvaları, toprağın üzerine muntazam bir şekilde inşa edilmiş. Ağaçların arasında yer yer bulunan yuvalardan bir tanesi çok daha dikkat çekiyor. Yuvanın 3 girişli olması ve bunun nizami bir şekilde inşa edilmesi görsel açıdan da dikkat çeken bir görüntü oluşturuyor. Fakat daha da dikkat çekeni, karıncaların emek emek ve estetik bir anlayışla inşa ettikleri yuvanın yanı başına, insanlar tarafından dökülen inşaat molozları oluyor.
İNŞAAT MOLOZU UŞAK’TAKİ BİR ÇOK ORMANLIK ALANDA DİKKAT ÇEKİYOR
İnşaat molozları, kentteki ormanlık alanlarda yer yer dikkat çeken kirlilik unsurlarından biri olarak görülüyor. Kent merkezine yakın olan Hacıkadem ve Akse çamlıkları ve ilçe merkezlerine yakın olan diğer ormanlık alanlarda da yer yer inşaat molozları görülebiliyor. Zaman zaman haberlere de konu olan inşaat molozlarını ormanlık alana bırakmanın cezası ise genelde idari para cezası olarak uygulanıyor. Fakat inşaat molozlarıyla ilgili bir diğer durumda, bu atıkların çöpe atılmasının da yasak olduğu. İnşaat molozları normalde, çöpe dahi atılamaz, fakat ormanlık alanlara gelişi güzel atılabiliyor.
Konuyla ilgili bilgi aldığımız yetkin bir isim, molozların, belediyeler tarafından temin edilen çöp konteynerlerine atılmasının yasak olduğunu ifade ediyor. Konuyla ilgili şu bilgiler paylaşılıyor: “Molozlar çöpe dahi atılamaz, çünkü çöpe moloz atmanın cezası ağırdır. Bunun yanında kaçak olarak moloz dökümü yapan kamyonlar yakalandığında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı araca direk el koyuyor ve önemli miktarda para cezası uyguluyor. Molozlar, belli kurallara göre toplanır ve imha edilir. Çevreye duyarlı ve bilinçli vatandaşların desteğiyle moloz sorununun çözümünden daha da verim alınacaktır”.
CEMİL CEVHER: BU SORUNLA YILLARCA MÜCADELE ETTİK
Uşak’ta 1 dönem Kent Konseyi Başkanlığı yapan ve halen Sarayaltı Mahallesi Muhtarı olarak göreve devam eden Cemil Cevher, kent merkezine yakın ağaçlık alanlardaki çöp ve moloz sorunuyla ilgili kendi döneminde bir dizi çalışma yaptıklarını ve buna rağmen kalıcı bir çözüm bulunamadığını belirtti.
Uşak Belediyesi’nin Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerinin, zaman zaman moloz ve çöp temizliği ile ilgili taleplerine olumlu yanıt verdiğini belirten Cemil Cevher, “Akse Çamlığı, Karaağaç’taki ormanlık alanlar ve kent merkezine yakın bölgelerde bu sorunlar devam ediyor. Daha önce bu konuyla ilgili Uşak Belediyesi’ndeki Temizlik İşleri Müdürlüğü yetkilileriyle konuştuk ve onlar da bizi hiç üzmedi ve gerekli temizliği yaptı. Buraya kadar hiçbir sorun yaşamadık, fakat yaşadığımız temel problem, bunun bir alışkanlık gibi devam etmesi. Belediye veya diğer kurumlar, talep ettiğimizde temizliklerini yapıyorlar, fakat özellikle inşaat işini yapanların burada duyarlı olmaları lazım. Çünkü atıklar ormanda kötü görüntüye neden oluyor. Ayrıca bir yere inşaat molozu atıldığında, arkasında diğer çöpler de geliyor. Bugün Akse Çamlığı’ndaki bir bölüm ormanlık alan sanki çöplük gibi kullanılıyor. Sizin görüntülediğiniz Karaağaç’ta da benzer durumlar hakim. Zaman zaman Uşak Belediyesi ve diğer kurumlardaki idareciler, gençler ve çocuklarla çöp temizliği yapıyorlar. Fakat az önce de belirtiğim gibi bu konuyla ilgili kalıcı bir çözüm bulunması lazım” dedi.
ORMANA ÇÖP VE MOLOZ DÖKMENİN CEZASI ARTIRILDI
Ormanlık alanlara çöp ve moloz dökenlere verilecek cezalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 2023 yılı için güncellendi. Buna göre Bakanlığın 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca verilecek idari para cezalarına ilişkin tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. İlgili kanuna aykırı davranan kişi ve kuruluşlara 2023 yılında kesilecek para cezaları, yeniden değerleme oranı olan yüzde 122,93 artırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı il müdürlükleri, söz konusu yasa ve yönetmeliklere göre idari para cezaları uygulayabiliyor ve hatta zaman zaman konuyu yargıya da taşıyabiliyor.