Ege Bölgesi’nin lokomotifi İzmir’de geleneklerin yaşaması için başlatılan “Düğünümüz Var Projesi”yle gelinlik ve düğün yemeklerinin gelecek kuşaklara aktarımı sağlanacak.

İzmir, Aydın, Uşak, Kütahya, Afyonkarahisar, Konya ve bir çok ildeki et, keşkek, pilav, çorba ve tatlı şeklinde ortaya sunulan düğün yemeği için bir çalışma yapan İzmir Olgunlaşma Enstitüsü, Anadolu'nun geleneksel gelinlikleri, çeyiz ve düğün yemeklerinin, sergi aracılığıyla yurt içinde ve dışında tanıtılması amaçladı.

A A 20250225 37161865 37161835 I Z M I R D E Y E N I D E N T A S A R L A N A N A S I R L I K G E L I N L I K L E R Y U R T I C I N D E V E D I S I N D A S E R G I L E N E C E K

Uşak Ulubey ve Eşme'nin suyu bu dev çukura akıyor Uşak Ulubey ve Eşme'nin suyu bu dev çukura akıyor

ANADOLU’NUN HER YÖRESİNE AİT GELİNLİK MOTİFLERİ ARAŞTIRILDI

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde geleneksel düğün kültürünü yaşatmak adına "Düğünümüz Var Projesi" hazırlandı.

A A 20250225 37161865 37161833 I Z M I R D E Y E N I D E N T A S A R L A N A N A S I R L I K G E L I N L I K L E R Y U R T I C I N D E V E D I S I N D A S E R G I L E N E C E K

Bu kapsamda Anadolu'nun her yöresine ait geleneksel gelinlikler, kendine özgü renk ve motiflerle süslenip ince işçilikle işlenerek tasarlandı.  İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde ayrıca asırlık çeyizler, el emeği parçalar kullanılarak özenle oluşturuldu. Anadolu'nun çeşitli lezzetlerinden oluşan düğün sofraları hazırlandı.

A A 20250225 37161865 37161831 I Z M I R D E Y E N I D E N T A S A R L A N A N A S I R L I K G E L I N L I K L E R Y U R T I C I N D E V E D I S I N D A S E R G I L E N E C E K

KEŞKEK, PİLAV, ET, ÇORBA VE HELVANIN MUTLAKA YER ALDIĞI DÜĞÜN SOFRALARI

Çalışma kapsamında bilgi veren Enstitü Müdürü Şule Aydın, Anadolu'nun farklı bölgelerine ait gelinlikleri, gelin çeyizini, düğün sofrasını araştırarak bu çalışmayı oluşturduklarını ve bu koleksiyonu hem yurt içinde hem yurt dışında tanıtmak istediklerini kaydetti.

Türkiye'nin 7 bölgesinden 26 farklı gelinlik modeli üzerinde çalıştıklarını ve bunları geleceğe miras bırakmak istediklerini vurgulayan Aydın, düğün sofrası için de şu ifadelere yer verdi:

"Düğünün bir diğer önemli parçası da düğün sofraları. Düğün sofraları, tüm aileyi bir araya getiriyor. Biz yine 7 bölgemizin düğün yemeklerini araştırdık ve en çok yapılan düğün yemeklerini derledik. Düğünün diğer önemli parçası da düğün çeyizi, gelin ve damat bohçaları. Bohçalar, Anadolu'nun her bölgesinde nakış motifleriyle işlenmiş ve gerçekten şaheser niteliğinde. Bu özel parçaları yeniden yapıyoruz."

A A 20250225 37161865 37161828 I Z M I R D E Y E N I D E N T A S A R L A N A N A S I R L I K G E L I N L I K L E R Y U R T I C I N D E V E D I S I N D A S E R G I L E N E C E K

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alan Şefi Demet Burçak ise Anadolu'nun yemeklerini detaylıca araştırıp derlediklerini kaydetti.

Başlangıç için de düğünlerde çok yaygın tüketilen etli düğün çorbasını seçtiklerini ifade eden Burçak, ana yemek olarak etli pilav, etli yahni, etli veya tavuklu yapılabilen keşkek ve yaprak sarması, tatlılardan ise baklava, zerde ve irmik helvası ile menüyü oluşturduklarını belirtti.

İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, düğünlerin aile kavramının en özel yansımalarından biri olduğunu belirterek, söz konusu projenin önemine değindi.