Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Mart 2019 yerel seçimleri adaylık sürecinde vatandaşa açıkladığı hafif raylı sistem projesinin neden henüz hayata geçmediğiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bakanlık şu anda bir revizyon çalışması yapıyor, sistem kabul görürse hızlı trenin Uşak içinde durması söz konusu. Bu olursa bizim raylı sistem suya düşecek. Şartlara göre projelerimizi revize ederiz ve biz yaptık oldu mantığıyla hareket etmeden, gerekirse fikirlerimizi de değiştirebiliriz. Ben sabit fikirli bir yönetici değilim” dedi.
PANDEMİ VE SONRASINDA AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ DALGALANMA, KART SİSTEME GEÇİŞİ ENGELLEDİ
Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, kentteki şehiriçi ulaşım, bisiklet yolları ve hafif raylı sistem projesiyle ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Kent merkezindeki şehir içi ulaşımın özel denetimli halk otobüsleri tarafından yapıldığını ve bu nedenle kart sistem uygulamasının hayata geçirilmesi konusunda sorunlar yaşandığını dile getirdi.
Kartlı sistemle ilgili daha önce bir dizi fizibilite çalışması ve ihale aşamasına gelindiğini belirten Çakın, pandemi sürecinin girmesiyle zor durumda olan şoför esnafı için ihaleyi geri çektiklerini anlattı. Çakın, “Kartlı sistem konusunda ben de çok keyifsizim. Göreve geldikten sonra bu çalışmayı tamamlayacaktık ve para alışverişi artık elle olması sıkıntılı. Keşke 2014’te bu sistem hiç bozulmasaydı. Bozulduktan sonra sistemi kurmak çok zor oluyor. Bizim bu konuda hızlı hareket edemememizin sebebi, ilimizde belediye otobüsü olmaması ve tamamının özel halk otobüsü olmasıdır. Pandemide otobüslere kısıtlama geldi ve esnaf çok ciddi sıkıntı yaşadı. Bunlara ilave maliyet yansıtmak istemedik. Tam bu iş bitti ama bu sefer de akaryakıt fiyatları aniden yükseldi ve ihaleyi geri çekmemize yol açtı. Ocaktan bu yana da dünyadaki akaryakıt fiyatlarındaki oluşan hareketlilik nedeniyle adım atmakta zorlandık” dedi.
Yeni oda yönetimiyle seçim sonrası bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve halk otobüslerinin bir kooperatif altında olmasına dair beklentilerini paylaştığını anlatan Çakın, “Kooperatif olursa, öncelikle isterlerse kendilerinin bir kart sistemi kurmasını istedik ve bu onlara ekonomik olarak da daha avantajlı olacak. Bizim burada derdimiz para kazanmak değil ve halka iyi hizmet verilmesidir. Bu konuda adım atılması gerektiğini ifade ettik. Öğrencilerimiz sıkıntı yaşıyor, aktarmalarda indirim olmuyor, 65 yaş ve üstünün hangi hattı kullandığının tespit etmesi veri olmadığı için zor oluyor” diye konuştu.
HIZLI TREN HATTI UŞAK MERKEZDEN GEÇERSE TRAMVAY PROJESİ SUYA DÜŞECEK
31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesi adaylık sürecinde açıkladığı tramvay projesiyle ilgili konuşan Başkan Mehmet Çakın, hızlı tren hattının kent merkezinden geçmesinin söz konusu olduğunu ve bunun projenin hayata geçmesini engelleyebileceğini belirtti. Çakın, şöyle konuştu: “Akaryakıt fiyatlarındaki artıştan dolayı fiyatlar arttı. Tramvay konusunu seçim zamanında beyan ettik. Raylı sistemin normal şartlar altında 750 binin altındaki nüfusta kurulmasına izin verilmiyor. Bizim mevcut hattımız hızlı tren nedeniyle şehir dışına taşınacağı için bu hat belediyeye devredilecekti. Bu hat kamulaştırma sıkıntısı olmadan, sadece vagon ve durak temini ile faaliyete geçebilecek bir çalışma olacağı için düşündük. Fakat bunun için hızlı tren hattının tamamlanıp bu hattın boşa çıkması lazım. Şehir içinden tren hattının geçmesi dünyanın her yerinde olabilir. Evden çıkınca trene rahat binmek gerekiyor. Bakanlık şu anda bir revizyon çalışması yapıyor, sistem kabul görürse hızlı trenin Uşak içinde durması söz konusu. Bu olursa bizim raylı sistem suya düşecek. Benim kanaatime göre, hızlı trenin şehir içinde durması, 15 kilometre uzakta kalmasından daha iyidir. İzmir-Ankara hattı uluslararası bir finans desteği ile yapılacak.”
ÖĞRENCİLERİN BİSİKLETLE ULAŞIM KÜLTÜRÜNÜ ÖZÜMSEMESİ İÇİN YENİ PROJE
“Raylı sistemin yerine Bölme ve Uşak arasında demir yolunun bisiklet yolu olması da önerildi. Bu yolu güzel bir aks olarak değerlendirilir. Bugün şehrin menfaatleri için doğru neyse ona karar veririz. Sabit fikrimiz hiçbir konuda yok” diyen Başkan Çakın, bisiklet kullanımı için hazırladıkları bir projeden de bahsetti. Çakın, “Okullara bisikletle gidip gelmek için 60 öğrenci belirledik ve Alper Günbayram Okulu’nun bulunduğu bölgede bir çalışma yapıyoruz. Burada amacımız küçük yaşlardan itibaren çocukların bisikletle okula ulaşmasıdır. Büyüyünce de bisikleti tercih etsinler istiyoruz” dedi.