Son dönemlerde zeytinyağı fiyatlarındaki artış ve Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği dökme ve varilli zeytinyağına ihracat yasağı bir biriyle tezat (zıt) bir durumu oluşturdu. Ticaret Bakanlığının getirdiği ihracat yasağının olduğu bu dönemde iç piyasada zeytin yağı fiyatları düşmezken, aksine daha da yukarılara doğru çıktı. 

Zeytin ve zeytin yağı üreticileri 150 bin ton yağın bozulma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu Dünya Gazetesi'ne verdikleri demeçle dile getirdiler. Uygun depolama koşulları olmamasından dolayı 150 bin tonluk zeytinyağının bozulacağını bildiren sektörde faaliyet gösterenler, yağın bozulacağını ve çöpe gideceğini savundu. 

31 EKİM'E KADAR ÜRETİCİLER BEKLİYOR

Banaz'da 3000 kişiye iş imkanı Banaz'da 3000 kişiye iş imkanı

Aydın ve Muğla gibi zeytinyağının üretildiği bölgelerde yağın kilogramının en az 250 ile 300 TL arasında olması da dikkat çekiyor. Uşak gibi şehirlerde dahi zeytinyağı satanlar, ürün bulamadıklarını ve bunun sebebinin bakanlığın yayınladığı genelge olduğunu ifade ediyor. 31 Ekim günü bitecek olan ihracat yasağı nedeniyle, zeytin yağı üreticileri, bu tarihe kadar fiyatları düşürmek bir tarafa daha da yükseltti. 31 Ekim'den sonra ihracat durumuna göre zeytin yağının iç piyasaya sürülmesi beklenirken, "Zeytin yağı bozulacak" yönündeki ifadeler de dikkat çekiyor.

ZEYTİN YAĞI BOZULUR MU?

Konuyla ilgili görüştüğümüz bir gıda mühendisi, zeytinyağının bozulabileceğini ve bunun tadından anlaşılacağını ifade ediyor. Zeytinyağının saklandığı bidon, oksiyen ve güneşe maruz kalması durumunda bozulacağını belirten aynı gıda mühendisi, "Zeytin yağı bozulmaz diye bir kaide yok. Bunu en iyi anneler anlar" diyor.

Bir gıda teknikeri de bozulmanın olabileceği ve bunun gerçekleşmesi için güneşte bırakılması gerektiğini belirterek, "Bozulur ama zehirleme gibi ağır bir durum şu ana kadar ne gördüm, ne de duydum" diyerek anlattı. 

Editör: Ali ARASLI