Kulis

Göktürk-2 uydusu fırlatılmak üzere Çin'e uğurlanıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ(TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Türkiye'nin 4-5 yılda kendi uydusunu fırlatma kabiliyetine sahip olabileceğini bildirdi.

Abone Ol

Göktürk-2 uydusunun 18-20 Aralık tarihleri arasında fırlatılmasının planlandığı ifade eden Dörtkaşlı, bugün için uydunun Türkiye'deki çalışmalarının tamamlandığını kaydetti.

Dörtkaşlı, TÜBİTAK ve TUSAŞ Mühendislerinin ortaklığında milli kaynaklarla geliştirilen Göktürk-2 uydusunun fırlatma öncesi düzenlenen uğurlama töreninde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Dörtkaşlı, Göktürk-2 uydusunun Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ve devletin sivil kurumlarının kullanacağı bir gözlem uydusu olduğunu söyledi. Uydunun 2,5 metre çözünürlüğe sahip olduğunu belirten Dörtkaşlı, alt yörünge olarak nitelendirilen yörüngeye oturtulacağını ifade etti.

Uydunun TÜBİTAK Uzay Enstitüsü ve TUSAŞ'ın mühendisleri tarafından ve milli kaynaklarla üretilerek montajının ve testinin gerçekleştirildiğini anlatan Dörtkaşlı, ''Fırlatma için Çin'e gönderilecek. Türkiye'nin henüz fırlatma kabiliyeti yok. Uydunun 18-20 Aralık tarihleri arasında fırlatılması planlanmaktadır. Bugün için uydumuzun Türkiye'de çalışmaları tamamlanmıştır. Uygun bir şekilde paketleyeceğiz ve fırlatılacağı yere göndereceğiz. Bu bir veda partisi olarak adlandırılabilir. Bu Türk havacılık tarihi için bir ilk olacak'' diye konuştu.

Dörtkaşlı, Göktürk-2 uydu projesinin 2007 yılında başlatıldığını ve projenin Milli Savunma Bakanlığı'nın himayesinde TÜBİTAK'ın desteğiyle geliştirildiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

''Uydu, istihbarat, görüntü alma ve bunun değerlendirilmesi için kullanılacak. Bunun yanısıra Çevre Bakanlığı, Gıda, Tarım  ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve pek çok kurum tarafından da bu uydunun görüntüleri kullanılacak. Bu bizim ilk milli uydumuz olacak. Bir süre sonra ikinci uydumuz gelecek.''

Dörtkaşlı, Göktürk-2 uydusunun Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın üzerinden yaklaşık 15 saatte bir geçeceğini ve görüntü elde edeceğini kaydetti.

Türkiye'nin uydu fırlatma kapasitesine şu an için sahip olmadığını ancak bu yönde çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Dörtkaşlı, ''Uydu fırlatma kabiliyetine sahip olmak, uzun vadeli bir hedef değil. Türk havacılık ve uzay sanayinin son 7-8 yılda kat ettiği yol bana göre oldukça ümit verici. Uyduyu tasarlayan bir ülke olarak, fırlatma kabiliyetine sahip olmak Türkiye'nin yapamayacağı erişemeyeceği bir şey değil. Dolayısıyla bu karar verilirse 4-5 yıllık bir dönemde Türkiye'nin bu kabiliyeti kazanacağını düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

-Göktürk-2 Uydusu-

Göktürk-2 projesi kapsamında, uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve altyapı geliştirilmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uydu görüntü ihtiyaçları ile diğer kamu ve kuruluşların gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkan ve yeteneklerle karşılanması hedefleniyor.

Göktürk-2 uydusu güneşe eş zamanlı yörüngede 700 kilometre uzaklıkta faaliyet gösterecek. Dünya'nın çevresinde 98 dakikada tur atacak uydu, dünyanın her yerinden görüntü alabilecek. Ağırlığı 409 kilogram olan uydunun görüntü çözünürlüğü 2,5 metre olacak.