Yörük buluşu Eşme kilimi, her zaman için ayrıcalıklı olacak
Eşme kiliminin kendine has özellikleri olduğunu ve bunların coğrafi işaretle koruma altına alındığını belirten Çetin, önemli bilgiler verdi.
Abone Ol
Adına 25’inci kez festival yapılan Eşme kilimleri, kök boyası ve kendine özgü iplikleriyle dokunmaya devam ediyor. Asırlardır Eşme’de bir geleneksel olarak üretilen kilimler, Uşak Valiliği, Eşme Belediyesi ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde coğrafi işaret olarak tescillenerek, özü bozulmadan gelecek nesillere aktarılacak. İçende barındırdığı hikayeler, aşk, acı, ayrılık ve benzer duygularla desenleri oluşturulan Eşme kilimlerinin bir diğer adı da ‘Yörük kilimi”.
DEVAMI İÇİN EKRANI KAYDIRIN
EŞME KİLİMİNİN HER BİR DESENİ FARKLI BİR HİKAYEYİ ANLATIYOR
Eşme yöresindeki konar göçer Türkler, çadırlarının zeminine sermek için kendi yaptıkları keçi tüyünden ipliklerle Eşme kilimlerini dokumaya başladılar. Böylelikle kilim kültürü bu civarda başladı ve zamanla koyun yününden yapılan ipliklerle de dokundu. Kök boya ile rengarenk dokunan Eşme kilimlerinin desenlerinde de farklı hikayeler anlatıldı. Evlerde ıstar denilen dik tezgahlarda kadınlar tarafından dokunan Eşme kilimleri, farklı türlere ayrıldı. Altınbaş, toplu, ablaş, Takmak ve seccade türlerinde Eşme kilimleri bulunuyor. Eşme kilimlerinde madalyon, baklava, altıgen toplar ve ağaç motifleri bulunuyor.
DEVAMI İÇİN EKRANI KAYDIRIN
GÜNÜMÜZDE TİCARİ AMAÇLARLA ÜRETİM YAPILIYOR
Eşme kilimleri günümüzde ticari amaçlarla üretime devam ediyor. Önceleri, yörük çadırında oturulan yere örtü olarak serilen Eşme kilimleri, şu dönemlerde varlıklı kişilerin evlerine özel olarak yaptırdığı şark köşelerinde kullanılıyor. Yer döşemesi ve toz tutmaması nedeniyle halıya alternatif olarak kullanılan Eşme kilimi, duvar panosu ve araç içi koltuk döşemesi olarak satılıyor.
DEVAMI İÇİN EKRANI KAYDIRIN
Eşme kilimlerinin coğrafi işaret olarak tescillenmesinin bir avantaj olduğunu ve adına her yıl festival yaptıklarını belirten Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin, “El dokumasıyla elde edilen kilimimizi her zaman yaşatmamız lazım. Çünkü kilimlerimizde ilçemizin tarihini anlatan hikayeler gizli ve bunlar sayesinde kilimimiz daha değerli ve anlamlı. Günümüzde Eşme kiliminde çanta ve heybeler yapılıyor ve hayatın çeşitli alanlarında kullanılıyor. Fakat bizim isteğimiz, özüne uygun olarak üretimi yapılan kilimimizin daha çok mecrada kullanılması. Bu konuda önümüzdeki dönemde daha yoğun çalışmalar yapacağız” dedi.
DEVAMI İÇİN EKRANI KAYDIRIN
Eşme kiliminin coğrafi işaretle tescillenmesinin avantajlarının bulunduğunu belirten Çetin, “Eşme kilimi koruma altında ve üretim yapan firmaların belli standartları sağlaması lazım. Kök boya ile yün iplik, el tezgahında dokuma ve motifleri doğru kullanma gibi kriterler var. Bu kriterler yerine gelmiyorsa, bu kilimlere Eşme kilimi demiyoruz. Eşme kiliminin ayrıcalığını her zaman için gözeteceğiz ve sağlayacağız” diye konuştu. Öte yandan önceki 3 günlük süreçte, Eşme kilimi için 25’inci kez festival yapıldı.
DEVAMI İÇİN EKRANI KAYDIRIN
BİTTİ
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Uşak Port sitemize
abone olun.