Yörük buluşu Eşme kilimi, her zaman için ayrıcalıklı olacak
Eşme kiliminin kendine has özellikleri olduğunu ve bunların coğrafi işaretle koruma altına alındığını belirten Çetin, önemli bilgiler verdi.
Abone Ol
Adına 25’inci kez festival yapılan Eşme kilimleri, kök boyası ve kendine özgü iplikleriyle dokunmaya devam ediyor. Asırlardır Eşme’de bir geleneksel olarak üretilen kilimler, Uşak Valiliği, Eşme Belediyesi ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde coğrafi işaret olarak tescillenerek, özü bozulmadan gelecek nesillere aktarılacak. İçende barındırdığı hikayeler, aşk, acı, ayrılık ve benzer duygularla desenleri oluşturulan Eşme kilimlerinin bir diğer adı da ‘Yörük kilimi”.
DEVAMI İÇİN EKRANI KAYDIRIN
EŞME KİLİMİNİN HER BİR DESENİ FARKLI BİR HİKAYEYİ ANLATIYOR
Eşme yöresindeki konar göçer Türkler, çadırlarının zeminine sermek için kendi yaptıkları keçi tüyünden ipliklerle Eşme kilimlerini dokumaya başladılar. Böylelikle kilim kültürü bu civarda başladı ve zamanla koyun yününden yapılan ipliklerle de dokundu. Kök boya ile rengarenk dokunan Eşme kilimlerinin desenlerinde de farklı hikayeler anlatıldı. Evlerde ıstar denilen dik tezgahlarda kadınlar tarafından dokunan Eşme kilimleri, farklı türlere ayrıldı. Altınbaş, toplu, ablaş, Takmak ve seccade türlerinde Eşme kilimleri bulunuyor. Eşme kilimlerinde madalyon, baklava, altıgen toplar ve ağaç motifleri bulunuyor.
DEVAMI İÇİN EKRANI KAYDIRIN