Çevre-Sağlık

ORMANI ÇÖPLÜK GİBİ KULLANMIŞLAR

Abone Ol

Uşak Tekstil OSB’de faaliyet gösteren fabrikalarının atıkların, çevrede bulunan binlerce dönüm orman alanına gelişi güzel dökülmesi, Uşak Valisi Seddar Yavuz’u harekete geçidi. Vali Yavuz, jandarma ve Çevre İl Müdürlüğüne talimat vererek, çöplerin kaldırılması ve sorumluların bulunmasını istedi.

Uşak – İzmir Karayolunun 18. Kilometresinde bulunan Tekstil Organize Sanayi Bölgesi (Uşak OSB) çöplerinin civardaki ormanlara dökmesi üzerine gelen ihbarları değerlendiren haber ekibimiz, yaptığı araştırmada, OSB çöplerinin ormanlarda gelişi güzel vahşi şekilde saçıldığını tespit etti.

Güre köylülerin sürekli yakınmalarını dikkate alan haber ekimiz, orman içerisine atılan çöpleri görüntüledikten sonra, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım’a ulaştı. Yıldırım, OSB yönetimi olarak bu konuda sorumluluklarının olmadığını, her işyerinin kendi çöpünden sorumlu olduğunu kaydetti.

Ormanların çöplerle katledilmesini fotoğraflarla aktardığımız Uşak Valisi Seddar Yavuz ise, ormanlara sanayi atıklarının atılmasını, “Kabul edilemez” bir durum olarak yorumlayıp, Uşak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Uşak İl Jandarma Alay Komutanlığına bilgi verilerek, harekete geçilmesini, ormanı çöplük yapan sorumluların bulunmasını istedi.

“ORMAN ALANI OSB ÇÖPLÜĞÜ OLMUŞ” Yakınan köylülerden gerekli bilgileri alan haber ekibimizin ilk durağı, Güre Köyüne bağlı Kemaller Mahallesi oldu. Mahalleye giden ve kum ocaklarından kum çeken kamyonların kullanıldığı yolun İzmir yolundan dönüşünde hemen solda yol kenarına inşaat atıkları biraz ileride ise, Uşak OSB de faaliyet gösteren fabrikaların tekstil, elyaf atığı gibi maddelerden olan bir çöp dağı görüldü.

Sık orman ağaçları ile kaplı ve rengârenk kuş çeşitlerinin yaşadığı serin orman alanında ikinci çöp yığını ise, ilkinden 500 metre ileride, yolun sağında dereye dökülmüş vaziyette tespit edildi.

Haber ekibimiz, İzmir karayolunun karşı tarafına doğru geçtiğinde İlyaslı ve Eskisaray Köyü istikametine doğru sık ormanlık alanda da çöp dağları ile karşılaştı. Köylüler, OSB’nin çöplerin ormanlık alanlarının yüksek kesiminde traktörlerle döküldüğünü, görüntülenen sanayi atıkları gibi birçok yığın olduğunu ileri sürdüler.

“ÇÖPLERİN MALİYETİ 2 MİLYON TL” Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Uşak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım, OSB yönetiminin yasal olarak çöplerin toplanması ve atılmasıyla ilgili bir sorumluluğunun olmadığını açıkladı. Yıldırım, konu ile ilgili şunları söyledi: “Curuf, tekstil atığı vs. gibi çöplerin toplanması ve bertaraf edilmesinden OSB Müdürlüğümüz sorumlu değildir. OSB yönetimi olarak, bu konuda tüm üyelerimize eğitim vermiş ve kendilerini atıklarını gelişigüzel ortaya ve doğaya bırakmaması konusunda uyarmıştık. Atıkların ve çöplerin toplanmasından, bertaraf edilmesinden her firma yasal olarak kendi sorumludur. Curuf ve diğer atıkların toplanması ve bertaraf edilmesi görevini ihaleyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı lisansı olan bir firmaya verdik. Çöplerle bu firma ilgileniyor. Bu firma, çöpleri usulüne uygun olarak topluyor. Bugün OSB’de faaliyet gösteren bir işletmenin atıkların toplanması ve imha edilmesi için yıl bazında ortalama harcadığı para 2 milyon TL civarındadır. “

“İHBAR ETSİNLER” Yıldırım, “Doğayı koruma adına en çok yatırım yapan ve tedbir alan OSB’lerden birisiyiz. Köylüler, ormanlık alana çöp döken araç ve kimseleri gördükleri anda, ilgili makamlara ihbar etsinler. Çöp döken araçların plakalarını alıp bildirsinler. Ortaklaşa doğanın kirlenmesine ve ormanlarımızın yok olmasına engel olalım” önerisinde bulundu.

“ASLA İZİN VERMEM” Ormanlık alana yapılan çöp dökümü konusunda haber ekibimizden bilgi alan ve olayla ilgili fotoğrafları inceleyen Uşak Valisi Seddar Yavuz, “Ormanların çöplük olarak kullanılmasına asla izin vermem. Konuyu araştıracağım. Ne yapılması gerekiyorsa yapıp sorumluları bulacağım” dedi. Vali Yavuz, Uşak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Uşak İl Jandarma Alay Komutanlığı’nın da olayla ilgili bilgilendirilerek gerekenin yapılması konusunda talimat verdi. Vali Yavuz’ da, Uşak’ın doğasını korumak için vatandaş- devlet işbirliği yapılmasını, doğaya karşı yapılan her türlü zararlı işlerde, vatandaşların yetkili makamlara bilgi vermesini istedi.