Artan pizza fiyatları nedeniyle evde pizza yapmak daha cazip geliyor. Evde tepsi pizzası veya anne pizzası olarak bilinen pizzalar evlerdeki fırınlarda pişiyor. Pizzanın en güzel tarafı içini istediğimiz gibi doldurmamız oluyor. İster beyaz peynir koy, ister mozarella fark etmez.
Pazarda satılan köy peyniri dahi rendelenerek pizzaya konabilir. Fazla edebiyat parçalamadan pizza nasıl yapılır sorusuna yanıt verelim.
PİZZAYA GİREN MALZEMELER!
Pizzaya giren malzemeler hemen her evde olan ürünlerden oluşuyor. Un, su, tuz, şeker ve maya her evde yer alıyor. Pizza yapacak arkadaşlara tavsiyemiz, 00 adı verilen pizza unu almaları. Pizza unu büyük marketlerde bulunabiliyor. Gıda toptancılarında ise 25 kiloluk almak lazım. Eğer 1 kiloluk alırsanız 50 TL, 25 kiloluk alırsanız kilosu 23 TL’ye geliyor. Pizza ununa çok param yok diyorsanız, yarısını pizza unu ve yarısını da normal beyaz un kullanabilirsiniz.
Malzemelerimiz çok kolay; 500 gram un (5 su bardağı). Tavsiyem 3 bardak 00 pizza unu ve 2 bardak da normal un kullanmanız.
1 küçük paket instant maya (zaten 10’lu satılır ve ölçü vermeye gerek yoktur. 1 paketini kullanın gitsin).
2 su bardağı su, tuz ve şeker.
PİZZA HAMURU NASIL KARILIR?
Öncelikle unumuzu bir kabın içine koyuyoruz ve bir çukur oluşturuyoruz. Çukurumuz tıpkı altın madeni fotoğrafları gibi oluyor ve ortasına suyu ekliyoruz. Suyun üzerine kuru mayayı döküyoruz ve üzerine de 1 çay kaşığı kadar şeker döküyoruz.
Maya suyla özdeşleşsin diye 15 dakika bekliyoruz ve sonrasında tuzu ekleyerek hamurumuzu karmaya başlıyoruz. Eğer hamuru karan kişi erkekse, bir kaşık yardımıyla suyun ortasına unu kata kata karmanızı öneririm. Bu sayede eviniz batmaz ve ellerinizi de humara bulamazsınız.
Sonrasında hamur belli bir kıvama zaten geliyor ve hamuru iyice yoğurarak en az 2 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Hamur mayalanması için 1 saat derler ama en az 2 hatta mümkünse 3-4 saat gereklidir. Tabii ortamın ısısı da çok önemlidir. Hamurunuzu iyice sarın ve sıcak tutun, böylelikle mayalanma daha kolay olacaktır.
PİZZA HAMURUNU 2 VEYA 3 BEZE YAPIN!
Kardığımız hamuru eğer ince bir pizza yemek istiyorsak 3 veya 4 beze yapabiliriz. Fakat ben doya doya pizza yiyeceğim diyorsanız 2 beze yapmak kafi gelecektir. Biraz orta boy yuvarlık bir tepsiye tüm hamuru da dengeli bir şekilde açabilirsiniz.
Pizza hamurumuzu bezelere böldükten sonra da biraz daha bekletmekte yarar var. Hemen beze yapar yapmaz açma işlemine geçmeyin, çünkü içindeki gözeler de hamurun başarılı olduğunu ortaya koyar ve bu nedenle 1 saat falan da beze halinde kalması iyidir.
Bezeleri elimizle bastırarak açıyoruz ve akabinde ellerimizle saat yönünde döndüre döndüre yuvarlığa büyütüyoruz. Kenarlar kalın ve ortası ince taba gibi olması da uyar, veya her tarafı lahmacun gibi eşit olması da uyar. Her 2 halde de lezzet lezzettir. Ama gerçek İtalyan pizzası diyorsak eğer hamurun tabak gibi olması iyidir.
PİZZANIN İÇİNE NELER GİRECEK?
Pizzanın içine neler gireceğine dair kesin bir bilgi yok. Ama içindeki temel malzeme domates veya açılmış salçayla elde edilmiş, kekik ve fesleğenli sosudur. Bu sosu yapmak çok kolay, ben sosuma domates rendesi, domates ve biber salçası ve kekik koydum. Biraz da tereyağı ekledim ve lezzet verdi.
Sosun üzerine sucuk, mısır, biber, rende peynir ve Allah ne verdiyse ekliyoruz. Tabi ben 3 harfli marketlerde satılan dana etini ufak ufak kesip haşladım ve soğanla pişirip suyunu çektirip pizzama katık ettim. Çok lezzetli oldu ve tadına doyamadım.
Pizzanın pişirilmesi için fırının durumuna göre 220 veya 250 derece ısı yeterli. 15 ila 20 dakikada bir pizza pişiyor. Tabi evdeki fırınlar ile pizza fırınları bir değil. Şimdiden deneyecek arkadaşlara afiyet olsun.
UŞAK’TAKİ PİZZACILAR
Pizza, her ne kadar İtalyan kültürünü yansıtsa da artık Türkiye’de de sevilen lezzetlerin başında geliyor. Nasıl ki pide bizim yerel kültürümüz, pizza da İtalya’dan kopup gelmiş yerel bir lezzet; ama dünyaya mal olmuş bir yiyecek. Uşak, Kütahya, Manisa, Afyonkarahisar, İzmir, İstanbul ve aklınıza gelen bütün illerde pizzacılar var.
Uşak’ta Domino’s Pizza yıllardır 2 şubesiyle faal durumda ve burada çok lezzetli pizzalar yapılıyor.
Festiva AVM’de Panino Pizza bulunuyor. Karun AVM’de daha önce Pizza Pizza olarak çalışan mekan, Terra Pizza adıyla faaliyetlerini sürdürüyor.
Küçük Çarşı’da da pizzacılar öğrenciler yoğun olduğu için açılıyor. Uşak Belediyesi’nin sosyal tesislerinde de güzel pizzalar yapılıyordu. Tabii kalite hala aynı mı değil mi bunu bilemiyoruz!