Et fiyatları giderek artıyor ve böyle bir dönemde ucuz ve lezzeti ete yakın yemekler yapma istediği de yoğun bir şekilde hasıl oluyor.
Yaz ve kış her dönem kırmızı ve beyaz et kadar proteini olmasa da kültür mantarında yapılmış lezzetli bir sote, artan hayat pahalılığı döneminde sofraları şenlendirebilir.
Sözü fazla uzatmadan ister evli, ister bekar; evde yemek yapmayı seven arkadaşlara kendi yaptığımız mantar soteyi öneriyoruz.
Mantar sote için olmazsa olmaz 3 malzeme var: Kültür mantarı, domates ve kuru soğan. Biber, bahar ve diğer malzemeler ise opsiyonel. İsteyen keyfe keder yemeğinin içine ekleyebilir. Tabii bunu bir maliyeti de ister istemez olur.
İŞTE SOĞAN VE DOMATESLİ LEZZETLİ MANTAR SOTE TARİFİ:
Bizim tariflerimizde malzemeden çok bütçe önem taşıyor. Fakat yapacağımız yemeğin önce ana malzemesini mutlaka bulundurmamız lazım. Yani 3 ila 4 kişiye yarım kilo kadar mantar yetecektir diye düşünüyorum.
Tavsiyem irice bir soğan veya 2 hatta 3 normal boy kuru soğan. Çünkü soğan ne kadar bol olursa bu yemek o kadar lezzetli olur.
Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, maddi gücün yettiği ölçüde 2 hadi bilemedin3 domates ve yine paraya göre opsiyonel biber ve baharatlar.
YAPILIŞI: Biz ilk olarak mantarları temizlemeyle bu işe başlıyoruz. Mantar yıkanır mı yıkanmaz mı diye bir tartışma var. Fakat biz genelde mantarları hem soyuyor hem de yıkıyoruz. Çünkü mantar saplarında bol miktarda toz ve toprak var. Bunları görüp de yıkamamak elde değil. İnsan mantarın yıkandığı suya baktığı zaman içinde bir kendini göremiyor.
Soğanları ister piyaz ister küp küp doğrayın. Biz küp küp doğradık ve gayet de memnun kaldık. Neyse zeytinyağını tencereye koyduk ve ocağın altını açtık. Kızan yağa soğanlarımızı ilave ettik ve kenarlardan karamelize olana kadar kavurduk. Sonra mantarı yıkadık ve jülyen denen şekilde incenin biraz kalını (yani anladınız onu) doğradık ve tencereye ekledik. Gönlümüzün yettiğince tuz koyduk ve suyunu çekene kadar kavurduk.
Domateslerimizi sıcak su yardımıyla kabuklarından ayırdık ve doğradık. Biberimizi de doğrayarak suyunu çeken mantara ilave ettik. Mantarı bir süre kapağı açık normal ateşte pişirirseniz soğandan ve kendisinden gelen suyu çekecektir. Sonra 15 dakika da kısık ateşte kapağı kapalı domates v biberle pişirdik.
İsteğe göre baharatlarımızı ilave etik ve ocağın altı kapandıktan sonra 15 ila 20 dakika dinlendirdik. Yemeğin lezzetli olması biraz da burada saklı. Bugüne kadar dinlenmeden yenen yemeklerin performansı beni hep irite etmiştir. Biraz sabırla daha da lezzetlenen mantarımızı afiyetle yedik. Yanında yoğurt veya makarna da iyi gider. Afiyet olsun.