Eşme Belediye Başkanı Yılmaz Tozan, çiftçinin güçlükler içinde üretim yapmaya çalıştığını belirterek, “Hiçbir destek yok. Bizim Eşme Kaymakamlığının maşallahı var daha hiçbir çiftçinin yanında görmedik. Hiçbir garibana destek olduğunu görmedik” dedi.

Sağır, dilsiz ve epilepsi hastası eşiyle yaşayan Uşaklı kadın, yarım kalan evi için yardım eli bekliyor! Sağır, dilsiz ve epilepsi hastası eşiyle yaşayan Uşaklı kadın, yarım kalan evi için yardım eli bekliyor!


Kendisinin bir çiftçi olduğunu belirten ve Çifti TV’ye konuşan Eşme Belediye Başkanı Yılmaz Tozan, çiftçinin üretimde büyük sorunlar yaşadığını ifade etti. Tozan, “Belediye Başkanı olmamın yanında aynı zamanda çiftçiyim. Bahçem ve hayvanlarım var. Ben çiftçiydim ve hala da bu işimi yapıyorum. Benim işletmemde 200 küçük baş ve bine yakın ceviz var. Madeni görmemek kendimizle çatışmak olur. Tabii bunları  ne kadar dışa yansıtırız. Eşme sıkıntıya giriyor su konusunda. Bunun zararı en az 50 yıl sonra ortaya çıkar. Benim bu konuda birkaç kitap okumuşluğum vardır. Ben çiftçiyim arpa ekiyorum, buğday ekiyorum ve ceviz bahçem var. Hayvanlarım var ve ben çifti olduğumu her zaman söylüyorum” dedi.
“Burada bölgenin en iyi tütünü yetişirdi ve gelen kotalarla tütün işini bitirdiler. Tütün Eşme’de 3 – 5 çiftçide kaldı” diyen Yılmaz Tozan, şöyle devam etti: “Bölgede biraz ceviz üretimi var. Bizde küçükbaş olarak bölgesel anlamda Afyon Şuhut’tan sonra Eşme’nin ikinci olduğunu biliyorum. Eşme ırkı diye bir koyun ırkımız var. Merinos ve Karaman gibi kitaplara giren bir Eşme ırkımız var. Bunu biz çoğaltmak istiyoruz ama buna devletin desteği lazım. Bu böyle kalırsa olmaz. Arpa ve buğday fiyatlarında sıkıntı var. Detaylı bir tarım politikamız yok. Çiftçinin daha ne ektiğinden dahi bihaberler. Kaç kişi domates ekti, kaç kişi arpa ekti bunların bir hesabı yok. Uşak ve civarının sebze ihtiyacı sadece bir köyden çıkıyorlar. Bazen fazla ekim olunca ekilen sebze ineklere veriliyor. Bunun bir sistemi olmalı. Bir dönem bakıyorsunuz herkes domates ve salatalık ekiyor. Bizim turşuluk salatalık ekimimiz iyidir. Büyük markalar gelirler buradan turşuluk salata ve biber alırlar.  Akan bir çayımız yok ve herkes kendi işletmesine sondaj yaparak sulama yapıyor. Eski bir sondajcı olarak su bulmak da zor. 80 metreden çıkan su artık 200 metreden çıkıyor. Hiçbir destek yok. Bizim Eşme Kaymakamlığının maşallahı var daha hiçbir çiftçinin yanında görmedik. Hiçbir garibana destek olduğunu görmedik. Gel kardeşim tohum verelim demelerini bekliyoruz. Bunları yapmayı biz düşünüyoruz. Ama biz daha yeni geldik ve bunlar için biraz daha zamana ihtiyacımız var”. 

Editör: Ali ARASLI