Ekonomi

Erhan Akçay'dan Uşak OSB'ye yanıt

Uşak’ta 200 milyon Dolar değerinde çimento fabrikası kuruluyor. Uşak’ta faaliyet gösteren 9 şirketin bir araya gelerek kurduğu ENYAŞ Yönetim Kurlu Başkanı Erhan Akçay, Uşak OSB Başkanı Ali Yıldırım'a yanıt verdi. Erhan Akçay, "Uşak’ta iş aş bekleyen sessiz çoğunluk vardır. Sessiz çoğunluk sokaktadır. Asıl onların sesine kulak vermek lazım" dedi...

Abone Ol

Uşak’ta 200 milyon Dolar değerinde çimento fabrikası kuruluyor. Uşak’ta faaliyet gösteren 9 şirketin bir araya gelerek kurduğu ENYAŞ Yönetim Kurlu Başkanı Erhan Akçay, kuracakları çimento fabrikasının ÇED raporunun alındığını ve  çevreye en ufak bir zararı olamayacağını açıkladı. Geçtiğimiz gün Gazeteciler Günü etkinliği sırasında çimento fabrikasıyla ilgili sorulara yanıt veren ve “Uşak OSB’nin yüzde 75’i çimento fabrikasına karşı çıktı. Biz de sessiz çoğunluğu sesi olarak dava açtık” diyen Uşak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım’a yanıt veren ENYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Akçay, yatırımın bölgeye zarar vermeyeceğini söyledi. Konuyla ilgili daha önce usakport.com internet sitesinin haberini çıktı olarak gösteren Erhan Akçay, “Ben sessiz çoğunluğun sesi olarak yargıya taşıdığını söyleyen Ali Yıldırım’a yanıt veren Erhan Akçay, “Uşak’ta iş aş bekleyen sessiz çoğunluk vardır. Sessiz çoğunluk sokaktadır. Asıl onların sesine kulak vermek lazım. Biz onların sesine kulak verdik. Onların haklarını savunmak için bu yatırım kararını verdik” dedi.  

 ENYAŞ YÖNETİMİ BASININ KARŞISINA ÇIKTI
Elektrik Üretim Yatırım Sanayi Ticaret (ENYAŞ) ve çimento fabrikasının tanıtımı için düzenlenen basın toplantısına; ENYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Akçay, yönetim kurulu üyeleri; Halil Ağaoğlu, İsmail Kahraman ve Ziya Boz katıldılar. Başkan Akçay, sözlerine, “Uşak Belediye Meclisi almış olduğu tarihi bir kararla Uşak ekonomisinin önünü açmıştır. Sayın Meclis üyelerine çok teşekkür ediyoruz” dedi. Çimento fabrikası için gerekli 200 milyon Dolar sermaye aradıklarını kaydeden Akçay, “Bu konuda yabancı bir ortağımız var. Hisselerin bir kısmını da halka açmayı düşünüyoruz. Fabrikamızın kurulması ve üretime başlaması yaklaşık iki buçuk yıl sürecek. Kuracağımız modern filtre sistemleri ile fabrikanın tozu 50 metre bile öteye gitmeyecek. Çevreye hiçbir zararı olmayacak. Çimento fabrikamızda, yılda 2 bin ton normal çimento, 250 ton da beyaz çimento üreteceğiz. Yine fabrikaya yılda 400 bin kamyon girip çıkacak. Ülke ve Uşak ekonomisine büyük bir katma değer yaratacağız” dedi. ENYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Akçay basın açıklamasında şunları söyledi:

 UŞAK TARİHİNİN EN BÜYÜK YATIRIMINA KAVUŞUYOR

 “7 Ocak 2014 Salı günü Uşak Belediye Meclisi, şehrimiz adına tarihi bir karar almıştır. 2007 yılından bu yana, 7 yılı aşkın bir süredir Uşak kamuoyunun da yakından takip ettiği “Uşak Çimento Fabrikası” ile ilgili önemli ve tarihi bir kararla yatırımın önü açılmış bulunmaktadır. Uşak Belediye Meclisi’nde alınan bu kararın, Uşak halkına hayırlı olmasını diliyor ve Uşaklı hemşerilerimiz adına, ayrı ayrı şükranlarımızı sunuyoruz. Uşak Çimento Fabrikası’nın 7 yılı aşkın bir zamandır, bir takım hukuki ve bürokratik sebeplerle bu yatırım süreci uzamış ve yatırım henüz başlatılamamıştır. 2007’de başlayan süreç, 2013 yılında Danıştay 6. Dairesi’nin ve Manisa İdare Mahkemesi’nin aynı doğrultudaki kararları ve de Uşak Belediye Meclisi’nin de “Anayasa’nın 128. Maddesine uygun olarak almış olduğu bu kararla” yatırım için beklenen süreç, yeniden başladığı yerden devam edecektir. Yaklaşık 200 milyon Dolar’lık yatırım, yüzlerce çalışan, yıllık 2 bin 250 ton üretim ve çevre duyarlı ve değer veren Uşak Çimento fabrikası artık kuruluyor. Bu yatırımla Uşak’a sadece fabrika ve ocaklarda artıracağı istihdamın dışında bilhassa lojistik alanında binlerce çalışanıyla ek istihdam katkısı sağlanacaktır. Uşak’ta üreteceğimiz çimentoyla şehir ve bölgedeki yeni yapılacak bina maliyetleri düşerek, yeni birçok yatırımında önü açılarak şehre nitelikli göç alınması ve bilhassa esnaf düzeyinde yerel kalkınma ivmesi sağlanacaktır.

 “UŞAK YAŞAMINA HER ALANDA OLUMLU ETKİ YAPACAKTIR” 

Şehrimiz bir süredir.”İlkler Şehri özelliğini” devam ettirememiş, girişimcilik kapasitesi, karakteri ve ruhunun gerisinde kalmıştır. Uşak son yıllarda, Türkiye Şehirlerarası Rekabet Gücü Endeksi’nde ve birçok alt endekslerde maalesef gerilemiştir. Uşak battaniye’nin başkenti olmuş, seramikte kümelenmiş, iplikte önemli üretim şehirlerinden birisi, asırlarca dericilikte ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamış, ayrıca dünyanın en zengin altın madenine sahip olmasına karşın, 5084 Sayılı Teşvik Yasası’ndan faydalanmasına rağmen büyüyememiştir. Uşak’ın 2012 deki ihracatı 171 milyon Dolar, ithalatı 194 milyon Dolar ile cari açık verirken Afyon ihracatını ithalata karşı 5’e katlayarak sürekli rekor kırmakta, Kütahya ihracat fazlası vererek Uşak’ı geride bırakmıştır. Uzun yıllardır Uşak ile kıyaslanan Denizli , son 15 yılda Uşak’a göre 15 kat daha fazla büyümüştür. Bu yatırım, Uşak’ın sadece ekonomik hayatına değil, aile hayatına, toplumun kültürel ve sportif gelişimine her anlamda çok büyük katkı sunacaktır.

 “ÇEVREYE ZARAR VERMEK AKLIMIZDAN BİLE GEÇMEZ”

Şehrimize bu yatırımı yapacak olan ENYAŞ, 2006 yılında Uşaklı işadamlarının kurmuş olduğu bir şirkettir. Uşak’ta doğan sokaklarında oyun oynayarak büyümüş, okullarında öğrenim görmüş, ticari girişimlerle işlerini geliştirmiş şehir adına birçok temsili görevler yapan, kendisi, çocukları ve torunları bu şehirde yaşayan bu şehrin insanlarının kurmuş olduğu ENYAŞ’ın kuracağı fabrikanın çevreye zarar vermesi düşünülmemeli akla bile getirilme memelidir. Bu fabrikanın ilk kurumla aşamasında, OSB Toplantı Salonu’nda sanayicilerin yanı sıra civar köylerde çağrılarak geniş katılımlı bir toplantı yapılmıştır. O günkü OSB Yönetim Kurlu başkanı ve bazı kişilerin yönlendirilmesi ile  “Kurulacak çimento fabrikasının OSB’ye zarar vereceği ve çıkaracağı tozlarla fabrikalara zarar vereceği anlatılmıştır.” Bu yatırım yerinin “ÇED Olumlu Belgesi” olduğu bacalara elektronik filtreler vasıtasıyla zerre kadar tozun OSB’ye gitmeyeceği teminatı verilmesine rağmen, itirazları anlamak mümkün değildir. Bu konuda uzmanlara aracılığıyla bilgilendirme toplantıları yaparak bazı kesimlerin daha net kararlar alınması da bizim görevimizdir. Uşak Tekstil OSB’yi kuran ve bitmesi için mücadele eden bir kişi olarak; oarada çalışan sanayiye, çevreye nasıl zarar verebiliriz.?” Bilhassa çevre konusunda duyarlı olan vatandaşlarımızın bilgi eksiklikleri ve kaygıları zaman içerisinde giderilecek, “Yatırımı yapılacak çimento fabrikası çevreye zarar verecek!” şeklindeki beyanların yanlışlığı, hemşerilerimizin yüzlerinde tebessüme dönüşeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Türk Çimento Sanayisi, ihracatta dünya lideridir. Ülkemize halen en büyük katma değeri sağlayan ve sürekli büyüyen bir sektör olarak Türk Müteahhitlerinin başka ülkelerdeki başarısında, Türk Çimento Sanayisi’nin katkısı unutulmamalı ve Uşak’ın bu global oyunda yerinde alması gerektiği gerçeğini özellikle belirtmek isterim. Uşak, tarihinin en büyük yatırımına kavuşurken şehrimiz hemşerilerimizle birlikte, bu “Global oyunda” yerini mutlaka alacaktır. Türkiye ve Uşak Kamuoyuna duyurulur.”