MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, doların yıl sonunda 30 TL’nin üzerinde olmasını beklediklerini belirterek, “Ülkemiz 2001 koşullarına göre çok daha zor durumda. Bu bakımdan sıkı para politikasının devamı daha doğru olur” dedi.
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Habertürk Ekonomi Müdürü Zeliha Saraç’a TV kanalında açıklamalar yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in reel ekonomi politikalarına dönüşe dair çalışmalarını doğru bulduklarını belirten MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Biz Mehmet Şimşek’e reel ekonomi politikalarına dönülmesi gerektiğini söyledik. İş dünyasının gelecek 1 buçuk veya 2 yılda önünü germesi gerektiğini konuştuk. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz da bu konuda çalışma yapılacağını söyledi” dedi.
İŞ DÜNYASI OYNAKLIĞI SEVMİYOR
Asmalı, “İş dünyası belirsizliği sevmiyor, aşırı oynaklığı sevmiyor. Önünü germeyi ve yatırımları buna göre yapacağı bir plan bekliyor. Ani değişikliklerin olduğu bir ortamda herkes bekle dur politikası izliyor ve yatırımlarını askıya alıyor. İş dünyasının önünü göreceği ve en optimal çözümün üretileceği bir OVP bizim ileriyi görmemize ve yabancıların yatırım yapması noktasında faydalı olacaktır” diye konuştu.
DOLARDAKİ BU DENLİ YÜKSELİŞİ BEKLEMİYORDUK
Döviz kurundaki artış ve faiz hakkında konuşan MÜSİAD Başkanı Asmalı, “Dövizle ilgili işin aslı biz de bu kadar ani yükseleceğini beklemiyorduk. Yıl sonunda 30’u geçmeyeceğini düşünüyorduk. Bu kadar artışla beraber yıl sonu 30’lu rakamların aşılacağı noktasında düşüncemiz oluştu. Piyasanın dengeleneceğini düşünüyoruz. Bu noktada piyasanın her yönüyle normalleşmesi ve güncelleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz hala cari açık veren ve özellikle enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bu bakımdan baktığımızda dağıtılan kredilerin isabetli ve amacına uygun kullanılmasını ve tasarruf yapılmasını doğru olacağı düşüncedeyiz” dedi.
ÜLKEMİZ 2001 YILINA GÖRE DAHA ZOR KOŞULLARDA
“Zor bir dönemdeyiz ve gerek seçim önü verilen sözler var. Emekli ve memur aylıklarına ciddi artışlar oldu” diyen Asmalı, şöyle konuştu: “Depremin de bütçeye ciddi şekilde bir baskısı oldu. Deprem konutları yapılıyor ve oradaki maaşlar 1 veya 2 ay aksasın oradaki işler durur. Ülkemiz 2001 koşullarına göre çok daha zor durumda. Bu bakımdan sıkı para politikasının devamı daha doğru olur. Enflasyonda baz etkisiyle geriye gelme var. Belki bu biraz dengelenecek. Enflasyonla mücadele sadece faiz artırımıyla sağlanmıyor. Gelişmiş batı ülkelerinde faiz artırımı tek başına enflasyonu önlemeye de yetmedi.” USAKPORT.COM HABER MERKEZİ///