Avrasya Yatırım’dan Ekonomist Evren Devrim Zelyut, BDDK’nın kredi kartlarıyla ilgili aldığı kararların 3 Ağustos Perşembe gününden itibaren kurda yeni bir dalgaya yol açacağını ifade etti. Evren Devrim Zelyut, doların 30 duvarını kırıp yukarı yönlü hareket edeceği gelişmeyi anlattı.

BDDK HAMLELERİYLE BU İŞ OLMAZ

Uşak'ta ve diğer illerdeki tekstilciler, asgari ücretin 3400 TL olduğu Mısır'la rekabette zorlanıyor Uşak'ta ve diğer illerdeki tekstilciler, asgari ücretin 3400 TL olduğu Mısır'la rekabette zorlanıyor

Zelyut, “BDDK, kredileri daha az vereceğine dair bir karar aldı. Taşıt ve diğer kredilerde kısıtlamalara gidildi. BDDK’nın kararında kredi kartlarındaki taksitlendirme sürecinin havayolu ve konaklamada uygulanmamasına karar verildi. Neydi bu karar turizmde, kredi kartına konaklama 3 taksit yapılıyordu. Şimdi bu yapılmayacak ve tek çekim olacak. Bütün bunların amacı talebi kısmak ve talebi kıstığınız zaman karşımızda muazzam bir enflasyon problemi var. Amma velakin politik faizi ayarlamayı bu BDDK hamleleri ve verileri tutmaz. Sizin Merkez Bankası’yla bir para politikası belirlemeniz lazım” dedi.

dolar1

DÜŞÜK TL’DEN VATANDAŞ DOLARA GİTTİ

“Lisedeyken bir tarzım vardı hem film izleyeyim, hem de takdir alayım diyordum. Akşamdan film izleyip yazılıya giderseniz bu iş olmaz. Merkez Bankası enflasyonun çıktığı bu ortamda sağından solundan, BDDK’nın yan önlemleriyle enflasyonu tutmanız imkansız” diyen Zelyut, şöyle devam etti: “Yani faize dokunma, para miktarını azaltma ve enflasyonu düşüreyim diyorsunuz. Böyle bir model dünyada yok ve Türkiye’de enflasyonun 2 ana nedeni var. Birincisi reel nedenler, tarımı ihmal, buğday ithal etme, sanayiyi ihmal ve yarı mamulü dışarıdan alma, on milyonlardan fazla göçmeni ülkeyi doldurmuşsun ve bunların gıda ve konut talepleri enflasyonu yukarıya çekmiş. Bir gerekçesi de finansal nedenler, yani düşük faiz. Düşük faiz Liradan milleti uzaklaştırmış ve vatandaş dolara gitmiş. İkinci neden kredi basmışsın bol bol bol”.

evren devrim zelyut

21 TEMMUZ İTİBARİYLE PARA ARZI 17 TRİLYON OLDU

Para arzının her geçen yıl arttığını belirten Zelyut, şöyle konuştu: “2021’de 3,9 trilyon para arzı vardı ve 2022 Ağustos’un başında 7,2 trilyon para arzı artışı var. Korkunç bir artış ve bu para arzı çok önemli. Şimdi son hali 21 Temmuz 2023 itibariyle 17 trilyon bir para var ve atmosferi geçmiş stratosfere doğru gidiyor.  Bu para arzı yukarıya giderken dolar / TL enflasyonun yukarı gitmesi normaldir. Kredilerde ihtiyaç kredilerine basarak talebi kontrol etmek var. Sadece ihtiyaç kredileriyle bu işe bastığınız zaman ticari krediyi kontrol etmiyorsunuz. Bu yükselmiyor ve bunu yükseltmiyorsun ve o kadar da ağırdan alıyorsun ki, bu da insanların kafasını karıştırıyor. İhtiyaç kredileriyle bu iş olmaz. Burada çok net bir durum var, ana mücadele silahı faizi kullanmadan talebi kontrol etmek imkansız.”

NEDEN PERŞEMBE GÜNÜ ÖNCÜ DALGA GÖRÜLECEK?

“Neden Perşembe dolarda öncü dalga yaratır?” sorusuna yanıt veren Zelyut, “Perşembe günü enflasyon verileri açıklanacak ve enflasyonun en sert şekilde dönerek ve önümüzdeki günlerde liranın değerini etkileyecek öncü bir etki yapacağını düşünüyoruz.   Enflasyonun dipten bir dönüşü karşımıza gelecek. Yıllık 47,2 bir enflasyon öngörülüyor. Hal böyle olunca bu enflasyonun dolar/ TL’de yukarı bir hareket yaracağı ve bunun Körfez sermayesiyle bloke edileceğini net görüyoruz. Çünkü aşama dalgada ne olacak? Mayıs’ta 19 olan mazot bugün 38 TL’ye çıkmışsa, bu artışlar yansıyacak. Sadece olsa bitse ve eski krizler olsa gam yemem. Enflasyondaki yukarıya gidiş, Körfez’den gelen dolarları aşındıracak. O yüzden dediğimiz hadise 30’u kırıp yukarı doğru gidecek. Bunun günü de Perşembe’dir. Şimşek ve ekibinin ilk sıkıntı yaşayacağı günün Perşembe olacağını düşünüyoruz. Kötü tarafı şu Mehmet Şimşek ve ekibine karşı bir güven erozyonu da bu tarihten sonra başlayacak” dedi.

Editör: Ali ARASLI