Uşak’ın bel kemiği deri ve tekstil sektörü son 1 yılın 10 ayında eşik değerin altında kaldı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan sektörel PMI endekslerinin son 12 aylık dönemine bakıldığında Uşak’taki lokomotif sektörler olan deri ve tekstilin inişli ve çıkışlı bir görünüm sergilemesi dikkat çekiyor.
Şirketlerin satın alma yöneticilerinin mal ve hizmet alımına göre belirlenen ve İngilizcesi “Purchasing Managers' Index” olan sektörel PMI verileri dikkat çekiyor.
Uşak, Gaziantep, İzmir, Bursa, İstanbul ve Kahramanmaraş gibi deri ve tekstil kentlerini etkileyen sektörel PMI rakamları inişli ve çıkışlı bir görünüm ortaya koyuyor.
TEKSTİL SEKTÖRÜ 10 AYDIR EŞİK DEĞERİN ALTINDA
Tekstil ürünlerinin yer aldığı tekstil sektörüne ait PMI rakamları, son 10 aydır eşik değer olan 50’nin altına geliyor. Tekstil sektörü Mayıs ve Haziran 2023’te 50’nin üzerinde rakam ortaya koydu. Mayıs 2023’te 53,2 ve Haziran 2023’tede 50,1’le eşik değerin üstünde kalan tekstil sektörü, Temmuz’da 43,9’a düştü Aralık dönemine kadar bu seviyelerde kaldı. Aralık 2023’te 47,2’ye çıkan tekstil sektörü PMI rakamı, Mart 2024’e sert bir çakıldı ve 41,1’e geriledi. Tekstil sektörü imalat PMI’ı Nisan 2024 itibariyle 47,6’ya çıktı ve biraz daha toparlanma sinyali ortaya koydu. Fakat sektörde durmak bilmeyen konkordato ve iflas haberleri, sektörün geleceğini olumsuz etkiliyor.
DERİ SEKTÖRÜ DE BENZER BİR TABLO ÇİZİYOR
Deri sektörü de tekstille benzer bir tablo çiziyor ve sektörün son gelen rakamda toparlandığı görülüyor. Deri sektörü Mayıs 2023 itibariyle 53,9’la eşik değerin üzerinde olan imalat PMI rakamı, bir sonraki ay 47,4’e gerileyerek eşik değer olan 50’nin altına düştü. Sektör son 1 yılda zigzag şeklinde bir grafik ortaya koyarken, Nisan 2024’te ise 11 ayın sonunda eşik değeri 50,9’la ancak aşabildi.
AVRUPA VE DİĞER PAZARLARDAKİ DURAĞANLIK EN ÖNEMLİ NEDEN
Deri ve tekstil sektörü Uşak ve bir çok ilde lokomotif olan iş sahalarının başında geliyor. Sadece Uşak’ta tekstil ve deri sektöründe 10 binlerce vatandaş istihdam ediliyor. İstanbul, Denizli, Bursa, İzmir, Gaziantep ve Kahramanmaraş baz alındığında rakam kat be kat artıyor. Deri ve tekstil sektöründeki iş hacminin azalmasındaki temel neden, ihracat yapılan Avrupa gibi piyasalardaki durağanlık. Bunun dışında Rusya ve Ukrayna gibi ülkelere mal satan Uşak ve diğer illerdeki mamul ve ara mamul üreticileri de savaş nedeniyle sıkıntı çekti. Piyasalardaki faiz artışları ve bu artışların Türkiye, Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD gibi ülkelerdeki reel piyasanın kredi ihtiyacını karşılayamaz hale gelmesi de bu rakamların ortaya çıkmasındaki etmenlerden sadece biri. ALİ ARASLI