Uşak Belediyesi’nin Çarşı Uşak isimli projesi kapsamında bölgedeki hak sahipleriyle uzlaşma süresi 29 Şubat 2024 gününe kadar uzatıldı. Daha önce 31 Ocak 2024 günü son gün olarak açıklanmıştı. Uşak Belediyesi’nin eski Çarşamba pazarı, ayakkabıcılar çarşısı ve eski garajın bulunduğu bölgede hayata geçirmek istediği dönüşüm projesinde yeni bir karar alındı. Uşak Belediyesi tarafından hazırlanan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yürütücülüğünü üstleneceği projede, hak sahiplerine bir çağrı yapıldı. Daha önce 31 Ocak 2024 günü olan son anlaşma günü, 6 Şubat’ta yayınlanan kararla ay sonuna kadar sarkıtıldı.
REZERV ALAN İLAN EDİLDİ
13 Kasım 2023 günü, medyada uzun zamandan beri tartışılan ‘rezerv alan’ kapsamına alınan bölgede, geçtiğimiz günlerde sembolik açılış yapıldı. Bakan Mehmet Özhaseki’nin gelişiyle yapılan açılışta, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın tekrar aday olacağının da ilk sinyali verilmişti. Söz konusu bölgedeki hak sahipleriyle uzlaşmak için GEDAŞ Gayrimenkul Değerleme A.Ş yetkilendirildi.
Uşak Belediyesi’nden yapılan duyuruda, şu ifadeler yer aldı: “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çerçevesinde mülkiyet ve hissedarlık durumunuz dikkate alınarak yeni konut/dükkan veya nakit ödeme karşılığında uzlaşmak üzere bizzat veya yetkili temsilciniz (noter onaylı vekaletname) ile belirtilen belgelerle birlikte aşağıdaki adreste yer alan Kentsel Dönüşüm İrtibat Ofisine 29.02.2024 tarihi mesai bitimine kadar başvurmanız gerekmektedir.”
Başvuru için gerekli evraklar Uşak Belediyesi’nin resmi internet sitesinde duyuruldu.
ÇARŞI UŞAK’TA KİRACI ESNAF MAĞDUR OLACAK
Öte yandan Çarşı Uşak Projesi’nde başından tartışmalı durumlar yaşanıyor. Uşak Belediyesi bu alanda daha önce açık AVM ve modern pazaryeri yapacağını duyurdu. Bölgedeki esnafın bir bölümü, ilk dönemlerde karşı çıktı ve bu projenin bu haliyle işlerini tamamen bitireceğine dair açıklamalar yaptı. Projeye sıcak bakan esnafların da bulunduğu temel atma töreninin olduğu gün görüldü. Projeye destek veren esnaf ise; bölgedeki internet ve elektrik altyapısının da yetersiz olduğunu bildirdi. Fakat esas sorun, kiracı ve dükkan sahibi ekseninde yaşanıyor. Bölgedeki dönüşümden kar edeceğini düşünen dükkan sahipleri, projenin hayata geçmesini istiyor. Bunun bir sebebi enflasyon karşısında, eski kiracıların daha düşük kiralara faaliyet göstermesi. Kiracı esnaf ise bunun yaptığı işlerin sonu olacağını sık sık dile getiriyor.