ALİ ARASLI/// 

Koronavirüsle mücadele kapsamında, 21 Mart 2020’den bu yana kapalı olan berber esnafı, o tarihten bu yana iş yapamadıklarını ve giderlerin karşılanması için hükümetten destek beklediklerini bildirdi.

Hükümetin maddi anlamda destek sağlamaması durumunda, tıpkı hastanelerde olduğu gibi randevu sistemiyle ve mekanda 1 müşteri bulunacak şekilde, faaliyetlere devam etmek isteyen berber esnafı, her hangi bir çözüm bulunmadığı takdirde, vatandaşın ve işletme sahiplerinin zor durumda kalacağını ifade ediyor.

Uşak'ın göbeğine yapılan dev otopark bir türlü bitmedi! Uşak'ın göbeğine yapılan dev otopark bir türlü bitmedi!

Konuyla ilgili Uşak Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Yönetim Kurulu adına bir açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Ürkmez, esnafın mağduriyetinin giderilmemesi durumunda, bir çok meslektaşının maddi anlamda zorluklarla karşılaşacağını ifade etti.

         Uşak Berberler ve Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Ürkmez, kentte yaklaşık 420 bay ve bayan berber ve kuaförün bulunduğunu belirterek, “İşletme sahipleriyle beraber bir dükkanda, ortalama 3 kişi istihdam ediliyor. Yani sadece Uşak’ta, bin 200’den fazla vatandaşımız bu yolla geçimini sağlıyor. Aileleriyle birlikte hesap yapıldığında, 5 bin kişinin karnı, berberlik ve kuaförlük mesleği sayesinde, doyuyor diyebiliriz. Şu anda koronavirüsle mücadele kapsamında, hiçbir meslektaşımız, her hangi bir faaliyette bulunamıyor. Biz devletimizin aldığı karara saygılıyız; fakat ekonomik ve sosyal anlamda hayatımızı da idame ettirmemiz gerekiyor. Biz kepengi kapattık, ama kiramız, Bağ-Kur’umuz ve muhasebe giderlerimiz sürekli olarak işliyor. Tabii bunların yanında, evlerimizi geçindirmemiz de gerekmekte. Virüsle mücadele süresince, evde kalan ve hiçbir iş yapamayan berber arkadaşlarımızın aileleri ne yiyip, ne içecekler? Bu soruların cevap bulması lazım” dedi.

         DEVLET DESTEK VERMİYORSA; RANDEVULU ÇALIŞMA SİSTEMİ GETİRİLEBİLİR

         Türkiye’de küçük esnafın ekonomik olarak kırılgan bir yapısının bulunduğunu dile getiren Serkan Ürkmez, “Öncelikli isteğimiz, devletimizin temel giderlerin karşılanması noktasında destekler sağlamasıdır. Berber esnafına belli bir maddi destek sağlanabilir ve Bağ-Kur gibi ödemeler pandemi süresince, dondurulabilir. Tabii ki bu önlemler tam anlamıyla yeterli olmaz, çünkü esnafın sadece temel ödemelerinin yanı sıra; çoluk ve çocuğuna bakma gibi bir durumu da var. Bu bağlamda tıpkı hastanelerde olduğu gibi randevu sistemi gündeme alınabilir. Bizler gerekli hijyen kurallarını sağlayarak, saat başı 1 kişiyi tıraş edecek şekilde, bir çalışma dönemine girebiliriz. Saat başı çalışmada, 40 dakika tıraş ve kalan 20 dakikada da bir sonraki müşteri için sterilizasyon çalışması yapabiliriz” diye konuştu.

         VATANDAŞIN DA TIRAŞ OLMAYA İHTİYACI VAR

         Vatandaşın da tıraş olmaya ihtiyaç duyduğunu kaydeden Serkan Ürkmez, “Niyetimiz asla devletimize gereksiz yere yük olmak değildir. Biz hem esnafın, hem de vatandaşın mağduriyetinin giderilmesini düşünerek hareket etmek istiyoruz. Berberler kapalı olduğu için tıraş ihtiyacını karşılayamayan çok sayıda vatandaşımız bulunuyor. Tek isteğimiz, devletimizin bu önerilerimizi gözden geçirmesi ve pandemi süresince, makul bir uygulamayı hayata geçirmesidir” ifadelerini kullandı.

*HABERDE KULLANILAN FOTOĞRAF 14 TEMMUZ 2018’DE ÇEKİLMİŞTİR.

Editör: TE Bilişim