Gündem

Belediyeler başıboş köpek sorununa yeterince eğilmiyor

Uşak Tıp'tan Prof. Dr. Ömer Karahan, başıboş köpek sorununa değindi. Karahan, belediyelerin bu konuda yeterli çabayı göstermediğini belirtti.

Abone Ol

Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı ve genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Ömer Karahan, başıboş köpekler sorununa değindi. Başıboş köpeklerin boyutunun dahi Türkiye’de tam anlamıyla bilinmediğini belirten Karahan, belediyelerin de bu konuyla yeterince ilgilenmediğini dile getirdi. Başıboş köpeklerin yol açtığı en büyük sorunların başında kuduz ve Kist Hidatik adı verilen bir rahatsızlığın geldiğini aktardı. Karahan, Konya’da görev yaptığı dönemde sorunun çözümü için TÜBİTAK ve belediyeden destek istediklerini hatırlattı. Karahan, tüm kurumların bu konuyu görmezden geldiğini ve belediyelerin bu sorunu yerinde çözmesi için ortaya konan çabaların da yok sayıldığını dile getirdi.

Başıboş köpek meselesi nasıl çözülür?

Başıboş köpek sorununun yol açtığı hastalıklara değinen Karahan, halk arasında köpek kisti olarak bilinen rahatsızlıktan bahsetti. Köpeklerin bağırsağındaki bir tenyadan kaynaklanan bu hasatlığın, otluk alanlardan koyun ve dana gibi kasaplık hayvanlara geçtiğini dile getirdi. Karahan, şöyle söyledi: “
Kist Hidatik yani halk arasında köpek kisti olarak bilinen bir hastalık var. Bu hastalık köpeğin dışkısından doğaya ve bulaşın olduğu otları yiyen kasaplık hayvanlara geçiyor. Daha sonra da insana bulaşıyor. Bunun çözümü için bir dönem yoğun bir çalışma yaptık. 1992 ve 1996 arasında ve 2004-2008 döneminde Konya Tabip Odası başkanlığı yaptık. 1992 ve 1996 arasında,
kist hidatik sorununa karşı bir proje geliştirdik. Konya ve havalisinde bir çalışma yapıp, başıboş köpekler ve dolaylı olarak kist hidatik sorununu çözmek istedik.”

Belediye başkanı projeye sıcak bakmadı, TÜBİTAK destek vermedi

“Projemize göre kurban bayramından önceki 1 hafta, kist hidatikle mücadele haftası seçilecek. Hedef kitle olarak pratisyen hekimler, öğretmenler ve imamlar bu işte sac ayağı olacaktı” diyen Karahan, şöyle devam etti:

“Hekimler halk sağlığı, öğretmenler öğrenci ve velileri ve imamlar da camiye gelen cemaati aydınlatacaktı. Bu meslek gruplarına eğitimler de verilecekti. Sonra Konya ve ilçelerindeki başıboş köpekler toplanacak. Boş bir alana (Aslanlı Kışla) toplanacak. Kısırlaştırma yapılacak ve düğün artıklarıyla bu hayvanlar beslenecek. Ölen hayvanların yerine yenisi gelmeyince köpek popülasyonu tükenecek diye hesap ettik. Projemizi TÜBİTAK’a götürdük. Ama TÜBİTAK kaynak yetersiz diye projeyi desteklemedi. Yerel imkanlarla yapalım dedik, maalesef akademisyen olan Refah Partisi’nden ilk defa Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan zatı muhterem belediye başkanına da kabul ettiremedik. O zamanki Konya Müftüsü bize fetva da verdi. Ama maalesef Konya Büyükşehir Belediye Başkanını ikna edemedik. Bizim ülkemiz bilimsel çalışmalar konusunda bu tür talihsiz gelişmeler yaşadı.”

Türkiye başıboş köpek sorununun boyutunu dahi bilmiyor

Karahan, sözlerini şöyle tamamladı:

“2015’te de bunu bir çalışma olarak tüm belediyelere yazdık. Başıboş köpeklerin problemleriyle ilgili bir çalışma yapıp yapmadıklarını sorduk.

Ama binlerce belediyeden maalesef 3-5 tanesinin dışında cevap gelmedi. Maalesef bizim ülkemizde başıboş köpek ve kist hidatik sorunu hala çözülmeyi bekliyor. Olayın boyutlarını dahi ortaya koymaktan aciziz.”

Öte yandan son dönemlerde başıboş köpek sorunu medyada sık sık gündeme gelmeye başladı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediyelere ve bakanlıklara yönelik bir düzenleme yapılacağını açıklamıştı.