Başarının adamları

Abone Ol
İnsanoğlu hayatta hep başarılı olmak ister. Ya kendi mesleğinde ya da ilgilendiği başka bir alanda… Çabalar durur o başarıya ulaşmak için. Aslında kendi çabaladığı hisse tir ama yeterli olup olmadığını bilmez. Çevresinde onun çalıştığınıgören insanların dolduruşuna gelerek bu defa daha çok çabaladığı hissine kapılır ve artık tembelliği başlar. Sonunda başarısızlık karşıladı mı gülen yüzü somurtmaya başlar. Hiç kendine yediremediği için bu başarısızlığı hep dışetkenlere taş atar. Peki insanoğlunun başarısızlığı nelerden kaynaklanıyor ve başarıya nasıl ulaşılır?

 

Allah her insanı özel yaratmıştır. Dünyadaki milyarlarca insanların her biri kendine özeldir. Zaten her insan aynı olsaydı fark denilen bir şey olamazdı.Ve her insan aynı olsaydı ya herkes başarılı olurdu ya da herkes başarısız olurdu. Bu da doğanın ve hayatın dengesi bozardı. Bir fark olması gerekir ki insan o farkıyla bir şeyler yapabilsin. Dünyadaki en muhteşem canlı insandır. İnsana bir şeyler yapabilmesi için, bir yerlere gelebilmesi ve başarıya ulaşabilmesi için akıl verilmiştir. Başarı; kişinin herhangi bir alan ki sorumluluklarıyerine tamamıyla getirmesidir. İnsan başarıyı genelde hazır bekler. Ve hazır beklediği için başarısız olur. Aklını kullanan insan değil aklını doğru yerde doğru şeylere kullanan insan başarılı insandır. İnsanoğlunun başarısız olmasındaki en büyük etken plansız olmasıdır. Bir planın yoksa o yolda yürüyemezsin. Bir plan yoksa bina yükselmez. Binanın yükselmesi için ilk önce temel atılması gerekir. Temel de belli bir plana göre atılır. Plan olmadan temel atmaya girişmek bina yükselirken binanın göçmesine neden olur. Başarısızlığın diğer bir nedeni taklitçilik ve kıskançlıktır. Bir başkasının başarılı olduğunu görür ve bu durumu kendisine yediremez. Onun nasıl başarılı olduğunu öğrendiğinde hemen kendisi de onun gibi yapmaya başlar. Ama yine başarısız olur. Çünkü taklit edilen kişi aklını doğru yerde doğru şeylerde kullanmıştır ama taklit eden kişi ise nefsine aldanıp aklını doğru kullanamamıştır. Örnek alınması gereken insanlar olur ama onlar sadece kişiye bir referanstır. Kişi onun yaptığınıdeğil, onun yollarını örnek alarak daha farklı bir şeyler yapması gerekir. Başarısızlıktaki diğer nedense çok seçim. Kişi birden fazla alan ve dal belirler kendine ve başarılı olmayı bekler. Halbuki tek alan ve dalda çalışsa, çabalasa başarıya daha çok koşar. Aynı anda birden çok işle uğraşmak insanı başarısızlığı iter. Atalarımız ne güzel demiş ‘’ Çok İşi Olan Aç Kalır ‘’ diye…

Başarısızlığın daha çok nedenleri var ama bunlar en temelleri diyebiliriz.

 

Başarıya ulaşmanın belli başlı adımları vardır. Başarı az önce de söylediğim gibi birden fazla alana ve dala değil sadece bir alanda çalışıp, çabalama ile olur. Ve o tek alanda da başarılı olacağımızı kimse bilemez. Başarının ilk adımı erken yaşlarda başlar.

 

İlk adım olarak insan kendine bir hayat amacı belirlemeli. Ama o amacını öyle sağlam belirlemeli ki ilerde önüne çıkacağı engellere çarpmasın. Ve öyle bir hayat amacı seçmeli ki başarıya giden ek kestirme yoldan olsun ve kişiyi de fazla yormasın. Hayat amacınız iyi birşekilde planlanıp, o hayat amacına göre gidilirse, gidilen yol doğru yoldur ve sizi başarıya doğru götürür.

 

İkinci adım sabırdır. İnsan ne kadar beklemeyi öğrenir ve onu uygularsa başarıya ulaşmak için o tembelliğe sürüklenmez. Sabırlı olmak başarı yolunda da kişinin kendi hayat yolunda da kendisine çok olumlu yönler kazandırır.

 

Üçüncü adım ise pes etmemek, ayakta kalmak, güçlü olmak… Kişi hayatıboyunca yaşadığı bütün olumsuzluklara dayanmalı, güçlü olmalı. Kendisiyle öyle bir barışık olmalı ki pes etmemeli. Her şeye rağmen dimdik ayakta durmalı. Pes etmek yolda alıkoyar. Yoldan ayrılmak bizi tekrar yolun başına götürür ve başarı daha da uzak kalır.

 

Dördüncü adım güven. İnsan kendine güvenmeli ki başarıyı okşasın. Kendine güveni sonsuz olmalı. Sonsuz güven başarıya ulaşmanın en sağlam yoludur.

 

Ve son olarak beşinci adım ise ulaşılan başarıyı kaybetmemek. İnsan kendisine bir hayat amacı belirledi, sabırlı oldu, önüne çıkan olumsuzluklara rağmen pes etmedi, güçlü oldu, ayakta kaldı ve kendine büyük güveniyle başarıya ulaştı. Ama elde ettiği o başarısını elinden kaybetmemek lazım. Başarılı iken başarısız olan insan hiç başarıya ulaşamayıp başarısız olan insandan daha başarısızdır. Kişi başarıya ulaştım zaten diyerekşımarmamalı, gösteriş yapmamalıdır. Hayatı boyunca emin adımlarla ulaştığıbaşarısını kaybetmemelidir. Başarı çok zor kazanılır ama çok kolay kaybedilir.

 

Hayatta başarıya ulaşmak için bu beş adım izlenmesi gereken en muhtemel yoldur. Başarısızlıklar zaten insanın en büyük engelleridir. Bu engelleri aşmak için başarı yolunuzu çok işte değil az işte seçip; daha çok çalışmalar ile başarı elde edebilirsiniz. Unutmayın ki ; ‘’ Başarılı iken başarısız olan insan, hiç başarıya ulaşamayıp başarısız olan insandan daha başarısızdır…