Siyanür liçiyle altın madenciliği yapan şirket için daha önce yerel mahkemenin ve Danıştay'ın verdiği olumlu kararlarla ilgili Anayasa Mahkemesi de maden şirketinin lehine karar verdi. 

Anayasa Mahkemesi'yle birlikte iç hukuktan ümidini kesen bir grup çevreci, konuyu Avurpa İnsan Hakları Mahkemesine taşıdı. 

AİHM'ye verilen dava dilekçesinde, madencilik faaliyetinin çevreye verdiği zararın bilirkişilerce yeteri kadar değerlendirilmediği ve belgelerin de başvuru yapanlara iletilmediği ve bilirkişilere soru dahi yöneltilmediği yer aldı. Bu konudaki itirazların mahkemeler tarafından kabul görmediğini belirten çevrecilerin ilgili talebini dikkate alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6'ıncı maddesine göre "adli yargılama hakkı"nın ihlal edildiğine hükmetti. Buna göre mahkeme sürecinin yeniden başlaması öngörülüyor. 

Fethullah Gülen'in öldüğü duyuruldu Fethullah Gülen'in öldüğü duyuruldu

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ 6'INCI MADDESİ NE DİYOR?

Madde 6: Adil yargılanma hakkı 1. Herkes davasının, medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili uyuşmazlıklar ya da cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamaların esası konusunda karar verecek olan, yasayla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından, kamuya açık olarak ve makul bir süre içinde görülmesini isteme hakkına sahiptir. Karar alenî olarak verilir. Ancak, demokratik bir toplum içinde ahlak, kamu düzeni veya ulusal güvenlik yararına, küçüklerin çıkarları veya bir davaya taraf olanların özel hayatlarının gizliliği gerektirdiğinde veyahut, aleniyetin adil yargılamaya zarar verebileceği kimi özel durumlarda ve mahkemece bunun kaçınılmaz olarak değerlendirildiği ölçüde, duruşma salonu tüm dava süresince veya kısmen basına ve dinleyicilere kapatılabilir.

2. Bir suç ile itham edilen herkes, suçluluğu yasal olarak sabit oluncaya kadar masum sayılır. 3. Bir suç ile itham edilen herkes aşağıdaki asgari haklara sahiptir: a) Kendisine karşı yöneltilen suçlamanın niteliği ve sebebinden en kısa sürede, anladığı bir dilde ve ayrıntılı olarak haberdar edilmek; b) Savunmasını hazırlamak için gerekli zaman ve kolaylıklara sahip olmak; c) Kendisini bizzat savunmak veya seçeceği bir müdafinin yardımından yararlanmak; eğer avukat tutmak için gerekli maddî olanaklardan yoksun ise ve adaletin yerine gelmesi için gerekli görüldüğünde, resen atanacak bir avukatın yardımından ücretsiz olarak yararlanabilmek; d) İddia tanıklarını sorguya çekmek veya çektirmek, savunma tanıklarının da iddia tanıklarıyla aynı koşullar altında davet edilmelerinin ve dinlenmelerinin sağlanmasını istemek; e) Mahkemede kullanılan dili anlamadığı veya konuşamadığı takdirde bir tercümanın yardımından ücretsiz olarak yararlanmak.

Editör: Ali ARASLI