Elektrikli ve hibrit araçlar, piyasada hızla yer edinmeye başladılar. Toyota ile başlayan Hibrit serüveni, Nissan ve Peugeot gibi bir çok marka tarafından uyarlandı. Şu anda otomobil firmalarının büyük bölümü sadece motorlarda değil kasalarda da ciddi değişiklikler yapıyor. Sedan ve SUV tipi araçların ortalaması olan fastback tarzı otomobiller piyasaya sürülüyor. Citroen C4'ün elektriklisi, Peugeot'un 2008, 3008 ve 5008'in elektrikli ve hibrit modelleri ve Nissan'ın e-power tipi araçları yollardaki yerini alıyor.

Hibritte öncü marka Toyota oldu

Hibrit araç denildiğinde akla gelen ilk marka Japonya'nın Toyota marka aracı oluyor. Toyota'nın C-HR modeliyle ciddi bir furya başladı ve bu modelin tutması üzerine diğer markalardan peş peşe fastback tarzı araç tasarımları çıkmaya başladı. Yaris, Corolla'nın Sedan, Cros ve Hatcback türleri ve RAV4'ün de Hibrit teknolojiyle buluşturulmuş yeni modelleri satışa çıktı. Toyota'nın şu anda elektrikli bir versiyonu yok. Toyota'nın modelleri benzinli olduğu için elektrikli araçlara göre uzun yolda daha çok güven veriyor. Peki elektrikli araç ve hibrit araçların sunduğu olumlu ve olumsuz yönler nedir?

HİBRİT ARAÇLARDA ŞARJ ÜNİTESİ ARAMIYORSUNUZ

Elektrikli araçların en büyük derdi şarj ünitesi aramak ve hele hele hızlı şarj ünitesi için ekstra efor sarf etmek. Hibrit araçlarda böyle bir sorun yok. Benzinli motoru da olduğu için yakıt ihtiyacı için sadece şarj istasyonlarına gerek yok.  

İçten yanmalı motor olduğu için gideceğiniz mesafe elektrikliye göre daha uzun oluyor. 

Saldırılara maruz kaldığı öne sürülen DeepSeek kim ve hangi şirket tarafından geliştirildi? Saldırılara maruz kaldığı öne sürülen DeepSeek kim ve hangi şirket tarafından geliştirildi?

Şehir içinde 60 km gibi bir hızla gidildiğinde yakıt tasarrufu sağlıyor ve kendi enerjisinin yüzde 30 gibi bir bölümünü de üretiyor. 

Hibrit araçlarda karbon salınımı olduğu için Türkiye'de 2 yılda bir egzoz emisyona giriyor ve bu yönüyle pek çevreci sayılmıyor. 

Batarya ömrü çok olmayabilir ve motor arızasında büyük kafa karışıklığı oluşturabilir. 

ELEKTRİKTE SES YOK ÇEVREYE YÜZDE 100 DUYARLI AMA EN BÜYÜK DERT ŞARJ ÜNİTESİ BULMAK

Elektrikli araçta ise ses yok ve çevreye yüzde 100 duyarlı bir motor var. Türkiye şartlarında benzine göre yüzde 60 daha ucuz ve evde de şarj edilebilir özelliğiyle yakıt konusunda tadından yenmez bir durumda. (En son çıkan 427 kwh tüketime fazla fatura gelene kadar).uf sağlar. Motoru tek tip ve bakım maliyeti bu nedenle hibrite göre daha düşük olsa da en büyük dert şarj ünitesi bulmak. Hele hele uzun yol yapıyorsanız ve yön bulma kabiliyetiniz sıkıntılıyla büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Tabii hemen korkamayın, şu anda Türkiye'nin bir çok il ve ilçesinde hatta benzinliklerin bir bölümünde elektrikli araç şarj üniteleri kuruluyor. ZES, Trugo, e-Şarj ve Wat gibi firmalar bu konuda çalışma yapıyorlar. Yavaş şarj olan araçlar bazen saç baş yoldurabiliyor fakat hızlı şarj olunca bu sorun büyük oranda çözülüyor.

PEKİ ELEKTRİKLİ Mİ YOKSA HİBRİT Mİ ALMALI?

Hangi aracı alacağınıza dair burada net bir bilgi veremiyiz. Çünkü bu sizin zevkiniz, merakınız ve paranızla ilgili bir durum. Tabii şöyle bakıldığında yolda kalmamak için Hibrit araçlar bir tık daha iyi gibi duruyor. Fakat hibritin de fiyatı biraz yüksek. Şehirler arasında hibrit ama şehiriçi çok yapıyorsanız elektrikli diyelim ve konuyu bağlayalım. Bugün bu tartışma veya kıyaslama olsa da geleceğin elektrik teknolojisine doğru şekillendiği de önümüzde duran ciddi bir gerçek. Dünyanın kabuk değişiminin bir parçası da fosil yakıtlardan kurtulup elektrikli araçlara dönüşmesi diyor ve lafı burada kesiyoruz.