Bugün Uşak’a TED Koleji açıldı ve burada ilginç bir bilgi ortaya atıldı. TED Koleji’nin 1950’li yıllarda Uşak’ta açıldığı ve kısa süre sonra kapandığı belirtildi. Konuyla ilgili merhum akademisyen Bahattin Can’ın 2001’deki Uşak Sempozyumu’nda aktardığı bilgiler, tarihe ışık tutuyor.
BİR ÇOK İLDE LİSE YOKKEN UŞAK’TA VARDI
Uşak, Türkiye genelinde eğitim ve öğretimde iyi kentler arasında yer alıyor. Bir çok ilde lise yokken, 1 Eylül 1914’te lise açıldı. Uşak’ın işgalinde kapanan lise, 1922’de tekrar faaliyete geçti. Bugün Halit Ziya Uşaklıgil olan bina o dönemlerde liseydi. 31 Ocak 1928’de Türk Maarif Cemiyeti kuruldu. 1 Ekim 1939’da Hamdi Ülkümen, Uşak’taki ilk özel okul olan Ülkü Lisesini açtı. Bu lise büyük başarılar gösterdi ve 1941’de okula gelen müfettişler, mevcut uygulamanın yönetmelikle uygun olmadığını bildirince, okul tüzel kişilik değişikliğine gitti ve sorumluluk Uşak Kültür Kurumuna verildi. Aynı lise, 1942’de Türk Maarif Cemiyetine devredilirken, 1946’da cemiyetin adı Türk Eğitim Derneği olarak değişti.
1950-1951’DE OKUL KAPATILDI
TED Uşak Lisesi, büyük başarılar elde etti ve 1944’te denkliği kabul edildi. Fakat aradan geçen 6 sene içinde farklı durumlar oldu ve okulun kapatılması kararlaştırıldı. Okulun kapatılmasının kente verilmiş bir ceza olduğunu düşünenlerin sayısı fazlaydı. TED Uşak Lisesi, yüksek okullara 11 yılda 182 mezunun büyük bölümünü gönderdi. TED Uşak Lisesi kapanınca, 2 yıl lisesiz kalındı ve Uşak Orta Okulu sonrasında Uşak Lisesi adını alarak eğitim hayatına başladı. Uşak Lisesi, TED Koleji ekolüyle öğrenci yetiştirdi ve bugün Uşak Lisesi binasının olduğu bölgede otopark inşaatı bulunuyor.