Yaşam

2023'ün en yakışıklı koçları, Eşme'de yarıştı

Eşme'nin kendine has ve dünya genelinde tescilli olan Eşme koyunu için bir güzellik yarışması yapıldı. Bu sefer en yakışıklı koç seçildi...

Abone Ol

25’inci Eşme Kilim, Kültür ve Sanat Festivali’nde ilçede yetiştirilen ‘Eşme Koyun Irkı”ndan olan koçlar arası güzellik yarışması yapıldı. Eşme’nin yakışıklı koçları, Eşme Kaymakamı Selin Sarı, Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin, Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Özgür Uğur, İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğü ve TKDK İl Koordinatörlüğü’nden gelen uzmanların oluşturduğu jürinin karşısına çıktı. Burada Koçlara puanlar verildi ve birinciye 5 bin, ikinciye 4 bin ve üçüncüye de 3 bin TL ödül verildi.

Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin, Eşme’nin kendine özgü ürün yelpazesi bulunan bir ilçe olduğunu ve kilimciliğin yanı sıra ilçede kümes hayvancılığı ve kendine has özel bir koyun ırkı yetiştiriciliğinin bulunduğunu kaydetti.

Eşme’nin sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda gelişmesinden yana olduklarını belirten Çetin, “Bu yarışmadaki amacımız,  ilçemizdeki üreticilerimizi teşvik ve motive etmektir. Bunun dışında Eşme ilçemizde kendine has yetişen ve Türkiye ve dünya genelinde tescilli olan koyun ırkımıza dikkat çekmektir. Eşme’de yetişen koyun ırkının kendine has özellikleri bulunmaktadır. Et üretimi ve kalitesi bakımından koyun ırkımızın özellikleri bir çok cinse göre önde gelmektedir. Eşme ırkı koyunlarımızın koçlarının da kendine has özellikleri var ve bunların başında ince kuyrukları ve spiral boynuzlarıyla göze hitap etmeleri de gelmektedir. Bu nedenle bu yıl en yakışıklı koçumuzu belirlemek için bir güzellik yarışması yaptık. Yarışmamıza katılan tüm koçlarımız bir birinden güzeldi ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

EŞME KOYUNUNUN ÖZELLİKLERİ

Eşme koyununun özellikleri şöyle: Başta Uşak ili Eşme ilçesi olmak üzere Uşak iline ait diğer ilçelerde de yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Et üretimi ve kalitesi bakımından ön plana çıkmasının yanında döl verimi de göz ardı edilmeyecek düzeydedir. Vücut tamamen beyaz renkli tüylerle kaplıdır. İnce kuyrukludur. Erkeklerin tamamı spiral boynuzludur. Dişiler genelde boynuzsuzdur. Orta büyüklükte kulak yapısına sahiptir. Diğer yerli ırklarımıza benzer baş yapısına  sahiptir.

 Doğuran koyun başına kuzu verimi 1.42, ergin dişilerde canlı ağırlık 55-60 kg, erkekler-de 65-70 kg’dır. Ortalama doğum ağırlığı 3,5-4,0 kg, sütten kesimde canlı ağırlık 25-30 kg’dır.

 Yetiştirme Koşulları:

Yetiştiricilik yerleşik aile işletmeleri şeklinde yapılmaktadır. Hayvanlar yaz ve kış aylarında kapalı barınaklarda barındırılmaktadır. Kışın meraya ek olarak ek besleme uygulanmaktadır. Yazın ise hayvanlar tamamen merada otlatılmakta ve ek besleme yapılmamaktadır.