Uşak Belediyesi'nin mühürleme işlemi yargıdan döndü! Uşak Belediyesi'nin mühürleme işlemi yargıdan döndü!

Normal şartlarda 2016’da bitmesi gereken ve 2012’den beri inşaatı süren Uşak çevre yolunun, bugün itibariyle bir kısmı kullanıma açılırken, büyük bir bölümünün daha inşaat halinde olduğu ifade edildi. Uşak çevre yolunun tamamlanan 21,5 kilometrelik kısmı, Uşak Valisi Dr. Turan Ergün’ün de katıldığı bir programla kullanıma açıldı. Fakat yolun halen 8 kilometrelik kısmının inşaat aşamasında olduğu ve şimdilik belli bir bölümünün kullanılacağı ifade edildi. Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, kentten günlük ortalama 25 bin aracın gelip geçtiğini ve bunun ciddi bir karbon emisyonuna yol açtığını belirterek, günlük 3 bin 409 ton zararlı gazın kent merkezine salınımının azalacağını dile getirdi.

UŞAK ÇEVRE YOLU YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

Uşak çevre yolunun inşaatına Ağustos 2012 itibariyle başlanırken, proje için o dönemde 88 milyon TL ek ödenek Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından sağlandı ve inşaat sürecine geçildi. Çevre yolu inşaatı başlamadan önce, yolun kuzeyden mi güneyden mi geçmesi gerektiğine dair tartışmalar da kentte baş gösterdi. O dönemde verimli tarım arazilerinin kentin güneyinde olduğuna dair bazı sivil toplum kurumları görüş belirtse de çevre yolunun güneyden geçmesi kararlaştırıldı. Kentin en verimli tarım arazilerinden geçen çevre yolu, normal şartlarda 2016 yılında tamamlanması gerekiyordu. Fakat çevre yolu inşaatı, kamulaştırma ve bölgede çıkan tarihi eserler nedeniyle uzunca bir süre sekteye uğradı. Tarımsal arazilerin yanı sıra, 2017’de yolun geçtiği Kayaağıl köyünde tarihi nekropol bulundu ve bu nedenle de yol çalışmalarına ara verilmek zorunda kalındı. Yolun inşa edilmesi için tarım arazilerinin toplulaştırma yoluyla çözümüne gidildi ve bu şekilde, çalışmalar aksayarak ilerledi.

ÇEVRE YOLU İNŞAATININ SADECE YÜZDE 65’İ TAMAMLANDI

Yapılan onca çalışmaya ve ödeneğe rağmen, çevre yolu inşaatında yüzde 65 seviyesine anca gelindi. Aradan geçen 11 yıla rağmen, çevre yolunun tamamı bitirilemezken, inşaat alanının sadece yüzde 65’ine tekabül eden 21,5 kilometrelik kısım bitti. Buna göre Uşak OSB kavşağından İlyaslı istikametine dönüşle başlayan çevre yolu, Kayaağıl, Bölme, Ovademirler ve Yavu köylerini geçerek Denizli-Çivril yoluna çıkıyor. Fakat yolun bundan sonrası için kalan 8 kilometrelik bölümü ise henüz bitirilemedi. Yol, şimdilik sadece taşıtların kullanımına açılırken, ağır vasıtaların henüz bu bölüme alınmadığı ve şimdilik Karma OSB ve Tekstil OSB arasında bir hat gibi kullanılacağı ifade edildi. Yolun yapımı için toplam 2 milyar 519 milyon TL bedelin belirlendiği ve biten kısımlar için de 1 milyar 632 milyon TL’lik bir harcama yapıldığı kaydedildi.

UŞAK VALİSİ ERGÜN: YOL TAMAMEN BİTİNCE 3 BİN 409 KARBON EMİSYONUNDAN KURTULACAĞIZ

Yolun kullanıma açılan kısmı için bir basın açıklaması yapıldı. Söz konusu açıklamanın bir açılış töreni olmadığının vurgulandığı etkinliğe; Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Uşak Milletvekilleri Mehmet Altay ve İsmail Güneş, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ve Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri katıldı. Burada bir konuşma yapan Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, yolun neden geciktiğine dair açıklamalar yaptı. Ergün, “Kamulaştırma ve benzeri sebeplerle açılışı geciken bir proje. 2 gidiş ve geliş olarak planlanan bu yol 3 şeride çıkarıldı. Şu anda otoyol standında bir yola kavuşmuş olacak Uşak, inşallah. Zaten bu kalitede bir yol yapsanız, açsanız ve açmasanız da bu yol kullanılıyor. 2 milyar 519 milyon TL bedelli bir çevre yolunun bedeli var ve 1 milyar 632 milyon TL’lik tutarındaki kısmı tamamlanmış. Karayolları en çok yekun tutan kısmı. Çevre yolu ikinci etap tamamlandığında, Uşak’ın taşıt trafiği rahatlayacak. Günlük ortalama 25 bin araç gidip geliyor ve tabi bu artık şehrin büyümesiyle birlikte 2 gidiş ve geliş de olsa yaya açısından ve şehiriçi trafik açısından sıkıntılı. Kazalara da yol açabiliyor. Çevre yolu transit taşıt trafiğini şehir dışına almak için yapılıyor. Uşak biliyorsunuz, İç Ege’nin Merkezi’nde ve tam bağlantı noktasındaki bir il pozisyonunda. Çevre yolu, taşıt trafiğini ciddi anlamda rahatlatacak. Denizli ve Güney’e giden araçlar bu yolu çok rahat kullanacaklar. İkinci etap tamamlandığında doğu ve batı arasındaki bütün trafik Uşak dışına alınacak. Şehir trafiği daha güvenli olacak ve bu yol çevremizi de koruyacak. Zaman ve akaryakıt tasarrufuyla birlikte bu yolun taşıt trafiğine kullanılmasıyla birlikte 211 milyon TL gibi bir tasarruf yapılması hedefleniyor. 3 bin 409 ton bir karbon emisyonunda azalma olacak” dedi.

Editör: TE Bilişim